Csak a két nagypárt tudja, hogy mit akar

2009.03.26. 14:46
Hatodik napja tart már a kormányválság, de a két kisebb parlamenti pártnak már ennyi idő is elég volt hozzá, hogy kiismerhetetlenné kavarják álláspontjukat a kérdésben. A két nagypárt kitart álláspontja mellett: az MSZP új kormányt, a Fidesz előrehozott választásokat akar.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az elsők között, személyesen Gyurcsány Ferenctől értesülhetett a miniszterelnök lemondási szándékáról. A bejelentés napján a strukturális reformok programba foglalásától tette függővé az új kormány támogatását, kivéve, ha azt a számukra elfogadhatatlan Bokros Lajos vezetné. Vasárnap nyilvánvalóvá tették, hogy nem kívánnak újra koalícióra lépni az MSZP-vel, ezt azóta is tartják. Hétfőn a parlamentben arra kérték a Fideszt, hogy két hétig még ne kezdeményezzék az Országgyűlés feloszlatását, mert azt jelenleg még nem áll módjukban támogatni.

Gyurcsány Ferenccel folytatott hétfői egyeztetései során Fodor már csak a hét csütörtökéig adott időt az MSZP-nek egy mindkét párt számára elfogadható jelölt megnevezésére. Ahogy közeledett a határidő, úgy csökkent az SZDSZ elszántsága. Bár már szerdán egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Surányi György, az egyetlen, mindkét párt számára elfogadható jelölt nem vállalja a miniszterelnökséget, az SZDSZ még pár perccel Surányi csütörtöki, hivatalos visszalépéséig is kitartottak amellett, hogy van közös jelölt. B-tervként ugyan felmerült Jaksity György, a Concorde alapítójának a neve, de ezt maga az érintett cáfolta nem sokkal Surányi bejelentése után.

Az SZDSZ most már nem szabott újabb határidőt, Horn Gábor, a párt tárgyalódelegációjának tagja szerint arra várnak, hogy a szocialisták "ésszerű időn belül" új személyt jelöljön.

Az MDF álláspontját talán maga Dávid Ibolya sem ismeri. A párt elnökasszonya Gyurcsány Ferenc bejelentésének napján, szombaton még azt kezdeményezte, hogy az ellenzék közösen jelöljön kormányfőt. Vasárnapi nyilatkozata szerint az új miniszterelnök megtalálása az MSZP feladata, amennyiben nem járnak sikerrel, az MDF előrehozott választást javasolt. Kedden, Gyurcsány Ferenccel folytatott egyeztetése után kizárta annak a lehetőségét, hogy az MSZP-vel együtt támogassák az új kormányt. Szerdán a párt megszünt frakciójának volt vezetője, Herényi Károly viszont már arról beszélt, hogy az MDF számára az MSZP által javasolt mindhárom személy - Surányi György, Glatz Ferenc és Vértes András - elfogadható, de a döntő tényező, hogy mi lesz az új kormány programja.

A két kisebb parlamenti párthoz képest a két nagy (és a Fidesz társutas pártja, a KDNP) dícséretesen állhatatos. A szocialisták tervét maga Gyurcsány fogalmazta meg szombati bejelentésében: a parlamenti pártokkal egyeztetve egy nagy támogatottságú, stabil parlamenti hátterű szakértő vezetésével kell új, válságkezelő kormányt alakítani. Az már a párt szombati kongresszusán eldőlt, hogy Bokros Lajost nem támogatják a küldöttek, hétfőre meg már az is nyilvánvaló lett, hogy szocialista politikus nem jöhet szóba. Szerdán a szocialisták Surányi Györgyöt, Glatz Ferencet, és Vértes Andrást javasolták az SZDSZ-nek, amely az utóbbi kettőt nem fogadta el. A szocialisták továbbra sem akarnak hallani előrehozott választásokról, Surányi csütörtöki visszalépése után folytatták a keresést.

Az MSZP-nél már csak a Fidesz álláspontja világosabb. Orbán Viktor az első pillanattól fogva a kormány bukásáról beszél, és csakis az előrehozott választásokat tartja elfogadható megoldásnak a kialakuló helyzetre.