Legyen Magyarország miniszterelnöke!

2009.03.26. 18:46 Módosítva: 2009.03.26. 18:52
A szocialisták és a szabad demokraták képtelenek olyan közös jelöltet találni, aki elvállalná az ország vezetését a következő egy évre. Előbb a hivatalos jelöltként emlegetett Surányi György mondott nemet, majd mindenki, akinek a neve felmerült. A Malévnak már kerestünk megmentőt, most az országnak keresünk.

Azt mondta az SZDSZ a hét elején, hogy ha csütörtökig nem lesz a szocialistáknak és a liberálisoknak közös jelöltjük, akkor jöhetnek az előrehozott választások. Csütörtök délután van, és egyelőre minden esélyesként emlegetett, vagy akár csak pletykaszinten felröppent jelölt nemet mondott a megkeresésre.

Eddig úgy áll, hogy nem lesz miniszterelnök Surányi György, Jaksity György, Király Júlia, Pongrácz Antal, Vértes András, Glatz Ferenc, Bokros Lajos, Balázs Péter volt uniós biztos, Patai Mihály és Felcsuti Péter. Többségük nemet mondott, aki pedig vállalná - mint például Bokros vagy Vértes -, azt nem akarják megválasztani.

Surányi György, a Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök, a CIB Bank elnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Glatz Ferenc akadémikus, az MTA Társadalomkutató Központ elnöke
Surányi György, a Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök, a CIB Bank elnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Glatz Ferenc akadémikus, az MTA Társadalomkutató Központ elnöke

De mi nem csüggedünk, biztosak vagyunk abban, hogy a tízmillió szövetségi kapitány és pénzügyminiszter országában akad olyan jelölt, aki szívesen vállalná a posztot, és elnyeri a túlélésükért küzdő majdnem koalíciós pártok jóindulatát.

A magyar jogrendszer sajátosságának köszönhetőn bárki miniszterelnök lehet, akit egy, a hatalomban lévő kormányfő ellen kezdeményezett konstruktív bizalmatlansági indítvány során kormányfőjelöltként megneveznek, és az indítvány megkapja a képviselők többségének támogatását (ezt egy MSZP-SZDSZ-megállapodás és némi frakciófegyelem biztosítaná).

Ezért az Index - felbuzdulva a Malév megmentésére kiírt strómanpályázat sikerén - meghirdeti a miniszterelnök-jelölti pályázatát. A tennivaló egyszerű: küldjön egy e-mailt a címünkre nevével, valamilyen elérhetőségével, egy rövid, de legalább 3 pontos gazdaság- és társadalompolitikai programmal, ideális esetben önéletrajzzal. Emellett kérünk egy rövid magyarázatot, nem is elsősorban arról, hogy miért lenne alkalmas miniszterelnök - ezt majd a bölcs utókor eldönti úgyis -, sokkal inkább arról, miért vállalná el, és miért érzi azt, hogy elnyerné - bármilyen - parlamenti többség jóindulatát.

minis

Kedvcsinálóként elmondanánk, hogy a miniszterelnök maga választja meg közvetlen beosztottait - az ő javaslatára nevezi ki a minisztereket az államfő -, és nincs túl sok kötelező tennivalója. Vezetnie kell a kormányüléseket, tagja a honvédelmi tanácsnak, aláírja a kormányrendeleteket, gondoskodik azok kihirdetéséről és végrehajtásáról. A fakultatív programok között számtalan külföldi és belföldi út szerepel, külföldön szállás luxusszállodákban, ingyenesen, teljes ellátással. Az álláshoz szolgálati autó, telefon és testőrség jár, a poszt betöltője gyakran szerepelhet tévében és újságokban, igaz, olyankor is, ha nem akar. Ha kedvet csináltunk, ne habozzon!