Négypontos csomag vár az új kormányra

2009.03.26. 11:08
A Gyurcsány-kormány hivatali idejének hátralevő részében négypontos programcsomagot dolgoz ki, melyben az utódnak tesznek javaslatokat. A csomag a korábbinál nagyobb mértékű kiadáscsökkentést irányoz elő, kitér a gazdaságélénkítésre, és foglalkozik a strukturális átalakítással.

A Gyurcsány-kormány négypontos csomagot hagy az új kabinetre, a Népszabadság szerint ebben a 3-3,5 százalékos recesszió helyett 5 százalékot becsülnek, így a kiadáscsökkentés mértéke megduplázódhat a korábbi becslésekhez képest. A lap úgy tudja, az államigazgatáson kezdik a spórolást, így azt ajánlják majd az új kormánynak, hogy a közigazgatásban vezessék be a négynapos munkahetet.

A csomagban szerepel az országkockázat csökkentése a devizahitelek forintra váltásával, amihez az államadósság csökkentése is hozzájárulhat. Arról egyelőre nem derültek ki részletek, hogy hol tartanak az erről szóló tárgyalások a bankvezetőkkel.

A harmadik pont a gazdaságélénkítő lépéseket tartalmazza, itt azt hangsúlyozzák, hogy a fejlesztések és az uniós programok megvalósításába minél több hazai céget kell bevonni.

A negyedik pont a strukturális lehetőségeket taglalja, mely szerint a nyugdíj-, az adó-, a járulékrendszer átalakításának megkezdése után a felsőoktatási és az egészségügyi rendszer változtatása következhet.