OTP-s jelöltet dobtak be

2009.03.26. 15:11 Módosítva: 2009.03.26. 15:46
Pongrácz Antal az Indextől tudta meg, hogy felmerült a neve a miniszterelnökelnököt kereső MSZP-s és SZDSZ-es fejvadászok között. A rendszerváltás előtt pénzügyi és sportvonalon volt vezető az államigazgatásban, azóta megfordult a Szerencsejáték Rt., a Malév és az OTP vezetésében is.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a miniszterelnök-kereső szocialista és szabad demokrata vezetők Pongrácz Antal miniszterelnökké választásáról egyeztetnek. Ugyanakkor szocialista forrásból úgy értesültünk, hogy a párt elnöksége nem tud új jelöltről és a testületet csütörtökön már nem is hívják össze.

D KOS20060128006

Pongrácz Antal az Indextől értesült arról, hogy neve felmerült miniszterelnök-esélyesként. Mint mondta, senki nem kereste eddig ez ügyben, és ennél kisebb felkérések esetén is kérdései lennének a körülményekről - jelen esetben nem is konkrétan a gazdasági helyzetre gondol. "Magamat régóta nem tartom sem politikusnak, sem makroközgazdásznak" - tette hozzá. Bár egyértelműen nem utasította el a jelöltség gondolatát, azt semmiképpen nem kívánta állítani, hogy esetleg elvállalná.

Pongrácz Antal az OTP Bank igazgatóságának tagja 2002 óta, a bank vezérigazgató-helyettese. A rendszerváltás előtt az állami apparátusban, később pedig állami vállalatok élén dolgozott.

Pongrácz 1976-ban a Petrolkémiai Beruházási Vállalattól ment az államigazgatásba. Tíz évig dolgozott a pénzügyminisztériumban, majd 1986-87-ben az Állami Ifjúsági és Sporthivatal első elnökhelyetteseként ért államigazgatási karrierje eddigi csúcsára. 1988-ben az akkori még állami OTP-hez ment első vezérigazgató-helyettesnek.

A rendszerváltás után az Európai Kereskedelmi Bank vezetője volt. A Horn-kormány idején az állami Szerencsejáték Rt. elnök-vezérigazgatója volt. Amikor az MSZP visszatért a hatalomba, akkor ő is visszatért a céghez, 2002 júliusától 2006 júliusáig a Szerencsejáték Zrt. elnöke és igazgatóságának tagja volt.1998-99-ben a Malév vezérigazgatójaként dolgozott, az OTP-hez 2001-ben ment vissza. 2006-ban az OTP részvényeinek 0,07 százaléka volt az övé.

A HVG szerint Pongrácz az egyik tulajdonosa a Green Synergy Zrt.-nek, amely ökoenergiával foglalkozik. A társaság felügyelőbizottsági elnöke Etey Ferenc aki a Miniszterelnöki Hivatalnál a párt- és munkásőringatlanok, majd az állami üdülők felelőse volt, történetesen éppen akkor, amikor Gyurcsány Ferenc egyik cége hozzájutott a balatonőszödi ingatlanhoz. „A Green Synergy mint befektetőcég, úgy tűnik, a háttérben tevékenykedik: hozzáférhető mérlege nincs, a székhelyként megadott budai irodaházban nem ismerik a cégnevet, két, egyébként szintén budapesti fióktelepén pedig nincs fellelhető telefonszámuk. Igaz, ezen címek közül az egyik a Duna-parti Gresham-palotáé" - írta a HVG tavaly február 6-án.

A Green Synergy, amelynek Pongrácz 2005 óta tulajdonosa, azon a címen van bejegyezve, ami a kézbesítési címe egy másik, részben Pongrácz-tulajdonában álló társaság, az Akku Botond Kft. többségi tulajdonosának, egy Delaware államban bejegyzett cégnek. Pongrácz emellett igazgatósági tag volt 2000-2001-ben az akkor még részben állami tulajdonú Tiszamenti Vegyiművekben, amit a vállalat mrp-szervezete privatizált 1999-ben. A céget az a Bige László Tibor vezette, aki a száz leggazdagabb magyar egyike, és a vitatott tulajdoni helyzetben lévő péti nitrogénművek többségi tulajdonosa.