Elkezdődött a képviselőverést tétlenül szemlélő rendőrök pere

2009.03.27. 10:52 Módosítva: 2009.03.27. 10:52
A vádirat ismertetésével kezdődött a Révész Máriusz megverését tétlenül szemlélő rendőrök pere a Fővárosi Bíróságon. A fideszes képviselőt rendőrök bántalmazták 2006. október 23-án, de a "csapaterős elkövetés arctalansága mögött rejtőző" tetteseket az ügyészség nem találta meg. A bíróság elé két olyan rendőr került, akik látták, de nem akadályozták meg, és nem jelentették a történteket. Az ügyészség bűnsegédlettel és bűnpártolással vádolja a főtörzsőrmestert és a rebiszes őrnagyot.

Révész Máriusz 2006. október 23-án, a Fidesz nagygyűlése után a Rákóczi út és a Síp utca sarkán odament a rendőrsorfalhoz, és képviselői igazolványával a kezében arról akarta meggyőzni a rendőröket, hogy ne oszlassák, és ne lőjék könnygázgránátokkal az engedélyezett rendezvényről távozó embereket. A nyomozás eredménye szerint ezután tonfával behúzták a sorfalba, mögötte pedig néhány rendőr körbeállta, és a fellépése miatti megtorlásként gumibottal és tonfával összeverték.

Révészt még a földre kerülése után is tovább ütötték és rúgták a símaszkos, azonosítószám nélküli tettesek, több mint tíz ütést kapott. Az akkor és ott jelenlévő rendőrök közül a nyomozás során többen úgy emlékeztek, hogy ők kísérték hátra a képviselőt, de verést senki nem látott.

D NOE20090327007

Az országgyűlési képviselő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett: fejsérülései voltak, lapockája tört, és amnéziája miatt azóta sem emlékszik a történtekre. A vádirat szerint "a csapaterős elkövetés arctalansága mögött rejtőző" tetteseket annak ellenére nem sikerült azonosítani, hogy időközben egy videofelvétel is előkerült a történtekről.

Az ügyészség két rendőr ellen emelt vádat az ügyben: Cs. Attila főtörzsőrmester közvetlen közelről, néhány méterről látta hogy mi történt, de nem lépett közbe, ezért különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésben, és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásban való bűnsegédlettel vádolják. N. Attila őrnagy, rebiszes alegységparancsnok szintén látta hogy mi történt, de nem lépett közbe és jelentést sem írt a verésről, őt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolják.

Ez az egyetlen olyan 2006. őszi rendőri túlkapásos eset, ahol vádat emeltek az intézkedő rendőrök a helyszínen tartózkodó közvetlen felettese ellen. A nyomozás során kiderült az is, hogy a tömegoszlatás megkezdése előtt a Síp utcánál nem volt felszólítás, hangágyúja sem volt az ott lévő alakulatnak. Figyelmeztetés nélkül kezdték könnygázzal lőni az embereket.

D NOE20090327009

Révész az akkori rendőri vezetők, Gergényi Péter volt budapesti, és Bene László volt országos rendőrfőkapitányok ellen is feljelentést tett a rendőri azonosítószámok hiánya miatt, ám az ügyben lefolytatott nyomozás arra a következtetésre jutott, hogy bár Bene László kiadott egy olyan utasítást, amely a szolgálati elöljáró döntésére bízta az azonosítószám viselésének felfüggesztését, az nem bűnsegédi szándékból született, hanem "rendőrszakmai alapokon".

A rendőri túlkapások elmaradt kivizsgálása miatt szintén nem találta felelősnek az ügyészség Gergényit vagy Benét.

A képviselőverést tétlenül szemlélő rendőrök ügyében a vádirat ismertetése után a Fővárosi Bíróság elnapolta a pert, a vádlottak április 8-án tesznek vallomást.

A cikket itt lehet kommentálni