Fegyelmi eljárás a veszprémi főbíró ellen

2009.03.27. 15:38 Módosítva: 2009.03.27. 16:00
Draskovics Tibor javasolta, foglalkozzanak Horváth György Magyar Hírlapban tett nyilatkozataival, aki először a Gyurcsány Ferenc egy felhívását helytelenítette, majd a kormányfő és pártja aggodalmát jósolta meg a költségvetés felelősségre vonása miatt.

Fegyelmi eljárás megindításáról döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke ellen a pénteki rendkívüli ülésén.

Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese az ülés után elmondta: a testület áttekintette Horváth Györgynek az elmúlt napokban tett nyilatkozatait és ez alapján döntött a fegyelmi eljárásról. A testület "a felelősségrevonás szempontjából szükséges igazgatási intézkedéseket megtette". A Veszprém Megyei Bíróság elnöke a héten többek között a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta: "a költségvetési javakkal történt visszaélések eljárásokat vonhatnak maguk után, ezért a kormányfőt és pártját nyilván az aggasztja, hogy egy kormányváltás után felelősségre vonások következhetnek".

Horváth György szerint a kormányfő "ennek próbál elébe menni azzal, hogy a bíróságokat és ügyészségeket támadja". Az OIT nem először foglalkozott Horváth nyilatkozataival. Legutóbb múlt kedden határoztak úgy, hogy nem kezdeményeznek eljárást a megyei bírósági elnök ellen egy másik nyilatkozata miatt. Akkor arról fejtette ki a véleményét, hogy nem tartja helyénvalónak, ha a miniszterelnök arra hívja fel az állami szerveket - cégeket és hivatalokat -, hogy ne fizessenek elő az ellenzéki Magyar Hírlapra. Ezt a kormányfői felhívást a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette. Az OIT egy február eleji ülésén Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vetette fel, hogy a testület foglalkozzon a Veszprém Megyei Bíróság elnökének a Magyar Hírlapban tett nyilatkozatával.

Az OIT a március 3-ai ülésén úgy határozott, hogy megvárja a Horváth György által saját maga ellen kezdeményezett etikai eljárás végét, és utána dönt az ügyben. Horváth a múlt héten arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Bírói Egyesület Országos Etikai Tanácsa elmarasztalta a magatartását, mert "átlépett egy határt" a véleménynyilvánításban, azaz politikai területre "tévelyedett". A bírák pedig politikai természetű kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem nyilváníthatnak véleményt - foglalta össze az etikai tanács határozatának lényegét az elmarasztalt elnök.