Orbán: Senki nem akarja eljátszani a paprikajancsi szerepét

2009.03.27. 13:35 Módosítva: 2009.03.27. 14:26
Orbán Viktor szerint a "válságkezelő mekkmester" szerepére keresnek a szocialisták színészt, de komoly, felelős ember ebben a komédiában nem vesz részt, ezért helyes döntésnek tartja, hogy Surányi György elutasította a miniszterelnök-jelöltséget. A Fidesz elnöke egy pénteki könyvbemutatón arról is beszélt, hogy egy következő kormánynak jogi kereteket kell teremteni a politikai felelősségrevonáshoz.

A Fidesz elnöke Matolcsy György Jövőkép című könyvének bemutatóján azt mondta, a miniszterelnök ugyan beismerte, hogy megbukott, de más nem történt, minden a régi szocialista úton megy tovább, "csak egy másik színészt keresnek a válságkezelő mekkmester szerepébe". Szerinte ugyanakkor komoly, felelős ember ebben a komédiában nem vesz részt, ilyen "paprikajancsi" szerepet nem vállal. Orbán Viktor szerint éppen ezért a miniszterelnök-jelöltektől érkezett nemek bizakodásra adnak okot. Mint mondta, lenne vitájuk Surányi Györggyel, de ő mégiscsak egy komoly ember, akire országnak a jövőben a szüksége van, és jó döntést hozott, hogy nem vállalta a miniszterelnök-jelöltséget.

Nevek említése nélkül utalt arra, hogy más tekintélyes szakemberek sem akarták eljátszani "ezt a méltatlan paprikajancsi szerepet", ami szerinte azt jelenti, van remény, van még tartás ebben az országban, vannak szakemberek, akik a legnagyobb csábításnak is képesek ellenállni. Hangsúlyozta, bárkit is ültetnek a kormányfői székbe, és bárkik is lesznek a miniszterek, csak gyenge kormányfő és gyenge kormány születhet, mert nem választotta meg őket senki, csupán "néhány leszerepelt, saját hatalmát és egzisztenciáját féltő parlamenti politikus". Mint mondta, a mostani kormányt nem legyőzni kell, hanem túl kell lépni rajta, a túllépés receptjét pedig éppen a Matolcsy György szerkesztette könyv adja meg.

A Jövőkép: Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarország címmel megjelent kötet elkészítésére Orbán Viktor kérte fel a Fidesz-kormány volt gazdasági miniszterét. A pártelnök szerint ugyanis most nem egyszerűen kormányzást és hatalomváltást akarnak, hanem új korszakot szeretnének nyitni, ami pedig szellemi előkészítés nélkül nem megy. Szerinte el kell takarítani a szocialisták hétéves kormányzásának romjait, hatalmi játszmák és hazugság helyett egyenes beszédre van szükség, továbbá arra, hogy propaganda helyett programja legyen az országnak.

Nem válságkezelésre, hanem teljes megújulásra van szüksége Magyarországnak, a puszta válságkezelés ugyanis nem más, mint a válság konzerválása, olyan, mint egy hamis kép mozaikjait visszailleszteni. A Fidesz elnöke szerint a megújulást csak erős és hiteles kormány valósíthatja meg, ehhez pedig az előre hozott választáson keresztül vezet az út.

Orbán Viktor a megújulás programját felvázolva érintette a gazdaság, az állam, a külpolitika és a közbiztonság területét is, valamint egyértelművé tette, hogy egy következő kormánynak ki kell vizsgálni minden olyan jogsértést, amelyet politikusok követtek el. Mélyreható változás kell a politikai felelősségvállalás területén, nem folytatható, hogy az ország vezetőin nem kérhető számon, amit tesznek és mondanak. Szerinte ez jogászi munkát igényel, ennek meg kell teremteni a jogi kereteit. "Gondoljunk például arra, hogy az esküszegés ma a miniszterelnök esetében köznapi gyakorlat" - mondta a Fidesz elnöke, hozzátéve, hogy ma még egy "önbevalló nyilatkozat" után sincsenek következmények. Kimondatlanul utalt Gyurcsány Ferencre, amikor azt mondta: valaki leteszi az esküt, majd utána ki mer állni, és azt meri mondani, hogy hazudtam, megtévesztettem, félrekormányoztam. Szerinte egy másik feladat, hogy egy "csontváztermet" is létre kell hozni, és világos kasszát kell csinálni, hol is áll ma Magyarország. Szerinte ugyanis nem az a valóság, amiről az ország vezetői beszélnek, jóval nagyobb az adósság, a költségvetés pedig csak papír. A jövő árnyai sokkal félelmetesebbek annál, mint ami látszik.

Magyarország megújításának programjáról szólva kiemelte, hogy a létező erőforrásokra, a földre, a vízre, a tudásra és a geopolitikai helyzetre kell építeni Magyarország jövőjét. Szerinte az államot meg kell újítani, az állam ereje pedig társadalmi felhatalmazottságból és a megfelelő mértékű stratégiai állami vagyonból származik. Emellett szerinte fel kell adni a régi gazdaságpolitikát, és Magyarországnak a saját lábára kell állnia. Arra biztatott, hogy a gazdasági növekedésből próbáljuk finanszírozni a pénzügyi egyensúlyt, a szociális rendszert, az egészségügyet és az oktatást. Mint mondta, ehhez helyre kell állítani a munka össztársadalmi tiszteletét, meg kell becsülni azokat, akik dolgoznak, ma ugyanis azokat istenítik, akik spekulációval rövid idő alatt sok pénzt keresnek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy szakítani kell a szabadság félreértelmezésével, félelem helyett erős közbiztonságra van szükség, a védelem jogát pedig etnikai hovatartozástól függetlenül biztosítani kell. Úgy vélte, hogy változtatni kell a külpolitikában is, az egyoldalú orosz elfogultság mellett módosítani kell a közép-európai együttműködésen, de ehhez először sikert kell mutatni itthon.