Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Pénzre nem, de autóra szüksége lesz Gyurcsánynak

2009.03.27. 10:58 Módosítva: 2009-03-27 16:17:49
Távozása után 4,5 millió forintot kap egyben a lelépő miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc azonban nem fogja zsebre tenni a pénzt, hanem eladományozza. Kocsija viszont nincs, egy évig használhatja az őrezredét.

Gyurcsány Ferenc már egy kormányzati ciklusnál hosszabb időt töltött a miniszterelnöki székben, mégsem jár neki a maximális, hathavi végkielégítés. A politikai vezetők juttatásairól rendelkező törvény szerint ez az összeg csak akkor illeti meg a távozó kormányfőket, ha kitöltötték négyéves hivatali idejüket. A szocialista vezető azonban eddig csak két csonka ciklust tudhat maga mögött, ezért, hasonlóan elődjéhez, az alig két év után lemondott Medgyessy Péterhez, háromhavi illetményt fizetnek ki neki, amikor megbízása megszűnik.

A miniszterelnök fizetése jelenleg másfél millió forint havonta, százezerrel több, mint tavaly. Gyurcsány Ferenc, ha távozik, négy és fél millió forintos végkielégítést kap.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint azonban mivel „Gyurcsány Ferenc kinevezése óta minden hónapban jótékony célra fordította miniszterelnöki fizetését, ezért természetesen így fog eljárni a távozás után őt megillető illetmény esetében is". Kormányzati munkája alatt az Altus Zrt. fizetett neki tulajdonosi osztalékot, ami 2008-ban összesen 114 millió forintra rúgott. A miniszterelnök vagyonbevallása szerint ebből a pénzből nem halmozott fel jelentősebb megtakarítást, vagyis a havi 7 milliós bevételét folyamtosan felélte.

A lelépő kormányfő közjogi méltóságokat megillető juttatások szabályozása alapján két évig személyes útjaira biztosított gépkocsihasználat is megilleti. A kormányszóvivői iroda erről nem közölt részleteket, de miután Gyurcsány Ferenc nem rendelkezik saját tulajdonú autóval, ezt a kedvezményt valószínűleg távozása után is igénybe fogja venni. A volt miniszterelnök az első évben legfeljebb 30 ezer, a másodikban pedig 15 ezer kilométer erejéig veheti igénybe a rendőrség által biztosított "megfelelő színvonalú" gépkocsit. Gyurcsány jelenleg a Köztársasági Őrezred Audi A8-asát használja.

Az autó mellett a Miniszterelnöki Hivatal irodát, és kétfős titkárságot biztosít a távozó kormányfőnek, szintén egy évig. Az exminiszterelnöknek, ha szüksége van rá, megfelelő színvonalú lakás is járna a kancelláriától, Gyurcsány azonban ezt a lehetőséget regnáló vezetőként sem vette igénybe.

A miniszterelnök 2004 óta családja Szemlőhegyi úton álló villáját használta miniszterelnöki rezidenciaként. .

Gálik Viktória, az őrezred szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a kormányfő saját költségén szereltette fel a villa védelmi berendezésekkel úgy, hogy az megfeleljen az előírt biztonsági szempontoknak. Távozása után, ezért ezek teljes egészében Gyurcsányéknál maradnak.

Az őrezred feladata lesz viszont, hogy továbbra is biztosítsák a volt kormányfő személyi védelmét otthon, és az általa látogatott rendezvényeken egyaránt.