Tóth Gábor: Átalakítást igényel a rendőrség

2009.03.27. 15:51
A főváros 16 rendőrőrse közül csak négyet hagyna meg a főváros rendőrfőkapitánya, a megszüntetésekkel növelné az utcai jelenlétet. Tavaly csökkent a bűncselekmények száma Budapesten.

A rendőrségi struktúra nem hatékony, átalakítást igényel, közölte Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya pénteken a főváros közbiztonságáról szóló szakmai konferencián. Tóth Gábor azt mondta, hogy a főváros 16 rendőrőrse közül 12-t meg kellene szüntetni, mivel elhanyagolható a forgalmuk, megszüntetésükkel pedig az utcai jelenlétet lehetne erősíteni.

A szervezetről annyit közölt, hogy tavaly 8707 volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) létszáma. A teljes létszám 44 százaléka a rendészet, 31 százaléka a bűnügy, 25 százaléka pedig egyéb területen dolgozik, tette hozzá.

Tóth Gábor a bűnüldözési adatokat ismertetve elmondta, hogy 2008-ban csaknem 105 ezer bűncselekmény vált ismerté a fővárosban, ami csökkenő tendenciát jelent az előző évekhez képest. Átlagosan a bűncselekmények 45 százalékát deríti fel a BRFK: az emberölések 90 százalékát, míg a vagyon elleni bűncselekmények 38-39 százalékát.

A környező országok fővárosaival összehasonlítva Budapest az első helyen áll a felderített bűncselekmények számát tekintve, hangsúlyozta a rendőrfőkapitány.