A megyei elnökök elengedték Gyurcsányt

2009.03.28. 21:03 Módosítva: 2009.03.29. 14:34
Morgolódó gyűlésként indult, végül jövő szombati pártelnökváltás lett abból, hogy az MSZP megyei elnökei megelégelték a miniszterelnök-jelölés körüli bohózatot. A megyei erős emberek azt szeretnék, ha egyzsemélyes jelöléssel dönthetne a kongresszus arról, hogy ki kövesse Gyurcsányt, ugyanis most szerencsétlen dolog lenne újabb pártharcokba bocsátkozni. Bajnait viszont támogatták a megyeiek.

Nem hivatalos programnak indult a szocialisták megyei elnökeinek szombati találkozója, megelégelték a miniszterelnök-jelölt kerésése körüli bohózatot, és kitalálták, hogy összeülnek. Amikor Gyurcsány Ferenc erről értesült, egyfajta utóvédharcként, nehogy úgy nézzen ki, mintha valamiféle pártütés készülődne, hivatalosan is meghívta őket délutánra, hogy a párt elnökségével kiegészülve döntsenek az új kormányfő-jelöltről.

Nem aktuális

Az elnökség már reggel óta ülésezett. Az eddig kudarcok után több új név is előkerült, így Gyurcsány előbb Gráf József agrárminisztert javasolta, nemcsak kormányőnek, hanem pártelnöknek is. A hivatalos magyarázat úgy szólt, hogy Gyurcsány, nem tartva kívánatosnak, ha az MSZP-ben két erőcentrum alakul ki, azt javasolta, hogyha pártember veszi át a miniszterelnöki stafétát, az egyben a párt kormányrúdjára is markoljon rá. A gyurcsányi felvetést azonban a vezérkar "nem tartotta aktuálisnak" – mondta Nyakó István szóvívő a sajtónak.

Már az jelezte Gyurcsány bizonytalan helyzetét, hogy az elnökségi tagok a sajtótájékoztatón - nem hivatalosan - úgy emlékeztek, hogy Gyurcsány feltétel nélkül adta meg magát, és ajánlotta maga helyett Gráfot. Csakhogy hamar kiderült, hogy Gráf nem vállalja a felkérést. Ezután döntött úgy az elnökség, hogy előbb rendezzék a miniszterelnök-jelölt kérdését, és addig maradjon a pártnak elnöke. Anélkül ugyanis végképp szétesett volna az MSZP, és nem maradt volna más, csak az előre hozott választás. Ezután megneveztek több miniszterelnök-jelöltet, köztük a Gyurcsány által erősen ajánlott Bajnai Gordont, Gráf Józsefet, Takács Jánost és Vértes Andrást, majd szünetet tartottak.

Nem kértek a szociális mészárosból

Ebben a helyzetben érkeztek meg délután a megyei elnökök, akik viszont nem lamentáltak hosszan, rövid úton közölték: hajlandók támogatni Bajnai Gordont, mint kormányfőaspiránst. (Az Index információi szerint egyébként Bokros Lajost is hajlandók lettek volna, de tiszteletben tartották, hogy az elnökség nem kér Horn Gyula egykori, a párt néhány tagja által csak szociális mészárosként aposztrofált pénzügyminiszteréből. Azért azt előtte megmutatták, hogyha úgy alakul, ők is képesek formálni a pártot és a frakciót, az egyik megye határozatban követelte Bokros jelölését, amire égni kezdetek a telefonok, és Gyurcsány egyes emberei, illetve pár mozaikos politikus azonnal Bajnai mellett kezdett lobbizni.)

A megyei elnökök kiborultak, hogy az MSZP maradék népszerűségét is amortizálja az utódjelöltje után kutató Gyurcsány, és ezt a kutyakomédiát még szombaton be kell fejezni. A páretelnök helyzetét pedig a lehető leggyorsabban rendezni kell. Azt szó nélkül elfogadták, Gyurcsány oda hagyja posztját, azt viszont már nem, hogy a pártelnökként csak az új kormányfő megválasztása után, április 14.-én mondjon le. (Ez ugyanis a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy egy újabb kongreszust csak júniusra lehetett volna összerántani, következésképpen az MSZP elnök nélkül futott volna neki az EP-választásoknak. Úgyhogy a megyei elnökök deklarálták: szombaton tegyenek pontot a pártelnökválasztó procedúra végére is, mégpedig annak érdekében, hogy ne follyon több vér, egyszemélyes jelöléssel. Gyurcsány szerint ez nem demokratikus eljárás, de ez nem hatotta meg a megyei elnököket

Szembemennek-e Kiss Péterrel?

Arról, hogy ki lesz az új szocialista pártelnök, csak találgatni lehet, igaz, a merítés nem túl széles, a jelenlegi állás szerint csak Szekeres Imre elnökhelyettes és honvédelmi miniszter, illetve Kiss Péter alelnök és kancelláriaminiszter aspirálhat eséllyel a párt élére.

Hogy ki lesz a befutó a nagyjából egálra álló jelöltek közül, részben az új kormány összetételétől is függ. Az Index úgy tudja, hogy Bajnai öt minisztériumot szeretne a saját szája íze szerint irányítani, s ebben vélhetően biztosan benne lesz a Miniszterelnöki Hivatal, a Pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca. Az elnökség és a megyei vezetők egyébként azt szeretnék, ha a pártot egy miniszteri teendőkkel nem terhelt ember irányítaná és szervezné.

Következésképpen Szekeresnek, aki valószínűleg megtarthatná tárcáját, azt kell eldöntenie, hogy önként meglép a kormányból, és a pártnak szenteli-e magát. És azt is, hogy ebben az esetben szembemegy-e a párt erős emberének számító Kissel. Azonban egyelőre a miniszterelnök-jelölt körül pörög a párt, aki már a programját is bemutatta. Abban, mondta az egyik forrásunk, nincs sok új a nap alatt, azt a tervezetet mutatta be, amit még Veres János tárcája készített korábban, és amelyik 600 milliárd forinttal vágná az állami kiadásokat, valamint 300 milliárdos tartalékot is képezne, ha a válság zordabbra fordul.