Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Orbán kettős állampolgárságot ígért Ungváron

2009.03.28. 14:12
Kettős állampolgárságot ígért a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári jubileumi közgyűlésén szombaton Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke, azt hangsúlyozva, hogy a magyar nemzet újraegyesítése egyik alappillére pártja programjának.

Az 1989. február 26-án megalakult KMKSZ ünnepi rendezvényének - huszadik, jubileumi közgyűlésének - részvevőit köszöntve Orbán Viktor a legutóbbi magyarországi fejleményekre utalva kijelentette: "a változás úton van, és hamarost meg is fog érkezni". Ez pedig azt a reményt nyitja meg - tette hozzá a politikus -, hogy nincs már messze az idő, amikor a státustörvényt majd ismét módosítja a magyar Országgyűlés, és visszaírják azt a mondatot, amelynek a törlése árulás és önfeladás, amely mondat úgy hangzik: a magyar nemzet létezik.

A Fidesz elnöke - emlékeztetve a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazásra - kifejtette: akkor mégiscsak az igenek voltak többségben, és ha van egy rendes, becsületes népképviselete a magyarországi magyaroknak, akkor egy ilyen népszavazás eredményét - függetlenül attól, hogy az nem kényszerítő erejű - a demokrácia szokásaihoz híven, irányadó politikai tényként veszi figyelembe. Mivel itt erkölcsi tényről van szó, amely - mint fogalmazott - súlyosabb, mint a politikai tény, "ezért most már csak egy olyan parlamentre van szükség, amely ezt tudomásul veszi és a szükséges törvényt megalkotja, mint ahogy mi készen is állunk arra, hogy ezt a törvényt megalkossuk". A magyar nemzet újraegyesítése
ugyanis egyik alappillére a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség programjának - hangsúlyozta a magyar politikus.

Orbán a hallgatóságának megígérte, hogy amint a Fidesz megkapja a lehetőséget az anyaországi magyarok és a kárpátaljai magyarok közötti kapcsolatok újraépítésére, akkor - mint hangsúlyozta - ezt a munkát a nemzeti elkötelezettségű magyarok, vagyis a KMKSZ segítségével végzi majd el.

A KMKSZ és a Fidesz megalakulását felelevenítve Orbán kifejtette: sokan úgy érzik, hogy ismét ott tartunk, ahol húsz éve, mert Magyarországon "ma ismét azok vannak hatalmon, akik két évtizeddel ezelőtt is tönkretették, a csőd szélére vitték a hazánkat". És akárcsak akkor - folytatta -, "most is, miközben próbálnak kihátrálni a számonkérés elől, és próbálják szétteríteni a felelősséget, megosztani az embereket, igyekeznek elkerülni a demokratikus választásokat".

A kárpátaljai magyarok nehéz helyzetét elemezve a Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy a nemzetrész nem kap segítséget az anyaországtól, erre nincs meg sem a politikai szándék, sem pedig az anyaország nemzetközi súlya, tekintélye. Hozzátette: Magyarország gyenge orszá lett, a kormány immár nem csupán a határon túliakat, de a saját polgárait is cserbenhagyta.

Köszöntő beszéde végén Orbán hangsúlyozta: az anyaország nagy bajban van ugyan, de a Fidesz rendelkezik olyan szellemi erőkkel is, amelyekkel képes kivezetni az országot és a Kárpát-medencei magyarságot a jelenlegi súlyos helyzetből, és képes új perspektívát adni nemcsak az anyaországiaknak, hanem az egész magyar nemzetnek.