Vasárnap megnyílhat az út az előrehozott választásokhoz

2009.03.29. 00:26 Módosítva: 2009.03.29. 00:27
Nagy esély van arra, hogy az SZDSZ vasárnap nem támogatja a szocialisták legújabb, véglegesnek szánt miniszterelnök-jelöltjét (ezúttal Bajnai Gordont), akkor pedig szinte biztos, hogy nincs tovább: előrehozott választások lesznek. Gyurcsány Ferencet tegnap a megyei szocialista vezetők leváltották az alig egy hete megerősített pártelnöki pozíciójából amiatt, ami a kormányfőválasztás körül folyik múlt szombat óta.

Jövő szombatra eredetileg miniszterelnök-jelölő kongresszust hívtak össze a szocialisták, mostúgy néz ki, hogy ha kormányfőt nem is, de új pártelnököt biztosan választ az MSZP.

Hiába tapsolták egy hete felállva

Gyurcsány Ferenc egyetlen hét alatt nemcsak kormányfőként, hanem pártelnökként is megbukott. Ahhoz képest meglepően gyorsan, hogy múlt szombaton még 85 százalékos többséggel választották meg a kormányfői poszttól váratlanul elköszönő Gyurcsányt a meghatott, felállva tapsoló küldöttek a szocialisták kongresszusán.

Péntek este Suchman Tamás már nyíltan arról beszélt, hogy a kormányfő-keresési hercehurca miatt Gyurcsány Ferencnek sürgősen távoznia kellene az MSZP éléről is. Ezzel megadta az alaphangját a szocialisták szombati elnökségének, aminek témája - a héten már sokadszor - alkalmas miniszterelnök keresése volt. Gyurcsány volt a kezdeményező, a pártban népszerű Gráf József agrárminisztert ajánlotta kormányfőnek és egyben pártelnöknek is. Csakhogy kiderült, hogy Gráf erről nem tudott, nem is vállalta a jelölést. Az elnökség ezután jegelte a pártelnöki kérdést, fontosabbnak tartva a kormányfőkeresést.

Glatz kérte, hogy most már húzzák le a listáról

Azon kevesek közül, akik korábban vállalták volna a válságkabinet vezetését, Glatz Ferenc maga kérte, hogy húzzák le a listáról. Új névként Bajnai Gordont dobta még be Gyurcsány. Majd rövid szünet következett, az elnökség pedig kiegészült a párt megyei vezetőivel. Ők amúgy is szerveztek maguk között egy találkozót, mert felháborodtak a kormányfő-keresési bohózaton. Gyurcsány azzal próbálta engesztelni a lázongó megyei elnököket, hogy az utolsó pillanatban hivatalosan meghívta őket a miniszterelnök-jelölés legutolsó fázisába. Megérkeztek, majd azzal a lendülettel jelezték, hogy nem kérnek többet Gyurcsány pártelnökségéből. Végül Gyurcsány innen távozóban maga jelentette be, hogy a jövő héten új elnököt választ az eredetileg kormányfőjelölő kongresszus.Úgy tűnik, hogy Kiss Péter és Szekeres Imre az esélyes a posztra.

gyurcsany

Az elnökség és a megyei elnökök pártelnökbuktató találkozóján végül két miniszterelnök-jelöltben állapodtak meg: Bajnai Gordonban és Gráf Józsefben, utóbbiban annak ellenére, hogy elhárította a felkérést. Róluk szavaztak szombat este a szocialista országgyűlési képviselők is: Gráf a párt belső szimpátialistájának megfelelően több szavazatot kapott a nem különösebben népszerű Bajnainál. Ám miután az agrárminiszter egyáltalán nem ambícionálja a miniszterelnökséget - egy hete még az MSZP elnökségi tagságáról is lemondott -, Bajnai maradt a tényleges jelölt. Ezzel egyben igent mondtak a megszorító csomagjára is.

Újabb SZDSZ-es visszautasítás várható

Az MSZP végül mindkettejük nevét beterjeszti az SZDSZ elé. A liberálisok ügyvivő testülete vasárnap 10 órakor ül össze. Értesüléseink szerint szombaton este többségben voltak azok az SZDSZ-es ügyvívők, akik nem akarják megszavazni Bajnait és Gráfot sem. Így viszont megnyílhat az út az előrehozott választásokhoz.

Az SZDSZ nem-válasza esetén ugyan még a parlament elé terjeszthetik Bajnai (vagy Gráf) nevét, és MDF-es szavazatokkal akár át is mehet, de erre nincs sok esély. Az MDF ugyanis tegnap megerősítette, hogy az előre hozott választásokban látja a kiutat. Ráadásul Bokros Lajos is kijelentette, hogy hírneve és hitelessége miatt most már nem vállalná a kormányfői posztot. (Ezzel egyébként az SZDSZ mindhárom jelöltje - Békesi, Surányi, Bokros - elhárította a válság-miniszterelnökséget.)

Egy biztos (már amennyire bármi is biztos lehet az elmúlt napok ámokfutása után): az MSZP-nek újabb ötlete nem lesz a miniszterelnök személyére, a megyei elnökök fellázadtak ugyanis a permanens ötletelés ellen.

A jelenlegi, bohózatba illő helyzetet jól jellemzi, hogy az MSZP-vezérkar (Kiss Péter, Szekeres Imre, Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc) este elindult a kormány Andrássy úti vendégházába, és várta az SZDSZ-vezéreket. Igen ám, de kiderült, hogy a liberálisoknak eszük ágában nem volt odamenni. Így az MSZP-sek egy órányi várakozás után eljöttek.

Sólyom lemondta Balaton-felvidéki útját

Sólyom László köztársasági elnök a belpolitikai helyzetre tekintettel vasárnaptól keddig tervezett látogatását a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba egy későbbi időpontra halasztotta.

Részletesen erről a napról is itt olvashat.