Bajnait lenyomták az SZDSZ torkán

2009.03.30. 00:06 Módosítva: 2009.03.30. 13:49
Az SZDSZ ügyvivői hosszas huzavona után, kis többséggel és a nekik szabott ultimátum lejárta után szavazták meg, hogy támogatják Bajnai Gordon miniszterelnökké jelölését. A gazdasági minisztert Gyurcsány Ferenc javasolta a kormányfői székbe még szombaton, lemondása előtt. Fodor Gábor szerint nehéz döntést hoztak, de az előre hozott választások több hónapot elvettek volna a válságkezeléstől.

Információnk szerint Kóka János erőteljes lobbizása is kellett ahhoz, hogy az SZDSZ ügyvivői a vasárnap éjszakába nyúló tanácskozásukon végül 7:5 arányban bizalmat szavaztak Bajnai Gordon gazdasági miniszternek, a legújabb miniszterelnök-jelölt-jelöltnek.

Az SZDSZ országgyűlési képviselői ennél nagyobb támogatással, 13:4 arányban támogatták a szocialisták utolsó reménységét. A nemmel szavazók közül ugyanakkor Gulyás József jelezte: a többségi döntést magára nézve nem tudja elfogadni a parlamenti szavazáson.

Bajnai az SZDSZ előtt a szocialista frakciót is meggyőzte, felvázolva válságkezelő elképzeléseit. Az MSZP-frakció, hanem is egyhangú szavazáson, de nagy többséggel támogatta Bajnai jelölését. A renitens szocialistákkal pedig - ahogyan azt hivatalosan is bejelentették - a párt vezetése egyenként beszélget el hétfőn.

Az eseményeket az is felgyorsította, hogy Bajnai Gordon napközben ultimátumot küldött az MSZP-hez és az SZDSZ-hez: éjfélig vagy egyértelműen kiállnak miniszterelnöksége mellett, vagy kiszáll és nem lesz ő sem jelölt. Bajnainak két feltétele volt: 1. Az SZDSZ ügyvivőinek többsége támogassa miniszterelnökségét. 2. mind az MSZP, mind az SZDSZ írjon alá egy Bajnai programjának főbb elemeit tartalmazó nyilatkozatot, hogy a jövőben se hátrálhassanak ki mögüle.

Fodor Gábor SZDSZ-elnök szerint Bajnai előttük felvázolt programja nagyjából megegyezik a Reformszövetség általuk is támogatott, Gyurcsány Ferenc szerint viszont dermesztő hatású programjával. Bajnait azért is szavazták meg, hogy az előrehozott választások ne vegyenek el több hónapot a válságkezeléstől.

Jövőre 600 milliárd forinttal vágná vissza a túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat a Bajnai-csomag. A lépések a munkára való ösztönzést erősítik az inaktívaknak járó támogatások megkurtítása révén. Bővebben>>>

Bajnai elmenőben az SZDSZ-től. Utóbb megszavazták

A Szonda Ipsos legfrissebb, a Szólás szabadsága felkérésére készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 52 százaléka előrehozott választásokat, 36 százaléka új miniszterelnököt akar, azaz egy hét alatt többségbe kerültek azok, akik szétzavarnák a parlamentet.

A kormányválság 9. napja további komikus elemekkel színesítette az eddig sem humortalan helyzetet, a nap egy pontján az SZDSZ ügyvivői és a szocialisták frakciója sem tudta, hogy tulajdonképpen miről is tárgyalnak. Míg az SZDSZ a hivatalos szocialista ajánlat hiányában azon tanakodott, hogy egyáltalán van-e miről beszélniük pénteki ultimátumuk után, a szocialistáknál az okozott zavart, hogy a volt koalíciós partner nem válaszolt a fel sem tett kérdésre. A helyzetet végülis azzal oldották fel, hogy frakcióülésükön megszavazták Bajnai jelölését.

Igaz, ezután bejelentették, hogy hétfőn is folytatják az ülést.

A vasárnap és az egész hét történései részletesen>>>