Nincs nyomozás a Megyeri híd ügyében

2009.03.31. 08:16
A BRFK és a VPOP egymásra mutogat az új híd milliárdos kifizetetlen számláival kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A Budapesti Rendőr-Főkapitányság korábban úgy ítélte meg, hogy a híd fővállalkozója, a Ganz Acél Zrt. által kifizetetlenül hagyott alvállalkozók ügye nem csalás, hanem csődbűntett lehet, ami a Vámőrség hatáskörébe tartozik. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága viszont a Népszabadság értesülése szerint most azért utasította el a nyomozás megindítását, mert csődbűntettet csak a felszámolás megkezdése után lehet elkövetni, márpedig az adós Ganz Acél ellen még nem indult ilyen eljárás.

Vagyis a pénzügyőrök szerint csalás, a rendőrség szerint csődbűntett ügyében kéne nyomozni, és így egyik hatóság sem hajlandó a bűntetőeljárás megindítására. A károsultakat képviselő Magyar György a Fővárosi Főügyészségtől várja, hogy tisztázza, milyen alapon indítható eljárás az alvállalkozók kisemmizése miatt. A károsultak az APEH-nél és a Gazdasági Versenyhivatalnál is vizsgálatot kezdeményeztek.

Időközben azonban a Megyeri hidat ténylegesen építő alvállalkozók egy része már tönkrement. Van olyan cég, amelyet már fel is számoltak, egy tulajdonosnak pedig már a házát is lefoglalták a hitelezők. A Ganz Acél ugyanakkor mindeddig sikeresen elkerülte a felszámolást. A pórul járt alvállalkozók körében ugyanakkor a híd lezárása, sőt, akár az elbontása is felmerült már. Magyar György szerint elgondolkodtató, hogy senkit nem érdekel, hol tűntek el a híd építésére szánt állami pénzek a megrendelő és a munkálatokat elvégző cégek között.