Idén is az ELTE a legvonzóbb egyetem

2009.04.02. 12:16 Módosítva: 2009.04.02. 14:40
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) szeretne továbbtanulni a legtöbb felvételiző, derült ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ adataiból. A második és harmadik helyre két vidéki intézmény, a Szegedi- és a Debreceni Tudományegyetem került. Több nő szeretne továbbtanulni, mint férfi.

Részletes statisztikákat közölt a 2009 szeptemberében induló főiskolai képzésekről az Országos Felsőoktatási Információs Központ a Felvi.hu -n. A számok alapján látható, hogy idén is leginkább az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szeretnének továbbtanulni a diákok, hiszen az ELTE-t 22 ezernél is többen jelölték meg. Szinte egyformán népszerű a Szegedi, a Debreceni és a Pécsi Tudományegyetem, mindhárom intézménybe 17 ezer fölötti jelentkezés érkezett, míg a Budapesti Gazdasági Főiskolát 14 ezer diák választotta.

Az alapképzések idei slágerei a gazdaságtudományi képzések, csaknem 23 ezer jelentkező képzelt el magának ilyen jellegű pályát. A műszaki terület valamely szakját majdnem 15 ezren jelölték meg első helyen. A főiskolai képzés legnépszerűbb szakjai a gazdálkodás és menedzsment, majd a kommunikáció- és médiatudomány, valamint a jogászképzés. Az ősszel induló mesterképzésekre 28 ezren jelentkeztek , ebből 21 700 államilag támogatott hely van. A legnépszerűbbek a pedagógusképzés és a bölcsészettudományok voltak. Az érdeklődők jelentős része munka mellett folytatná tanulmányait, erről árulkodik, hogy a mesterképzésre készülők 52 százaléka levelezőt, 47 százaléka nappali, 1 százalékuk pedig esti képzést jelölt meg.

Több nő szeretne tanulni

A tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is több nő (a jelentkezők 57 százaléka) folytatná tanulmányait, mint férfi. A főiskolára jelentkezők többsége idén érettségizik, 42 ezren tanulnának tovább azonnal. A 20-21 éves és a 27 éven felüli korosztályban csaknem ugyanannyi, 22 és 20 ezer felvételiző van. Alapképzésben nem egész 99 ezren, egységes, osztatlan képzésben 12 ezren, felsőfokú szakképzésben 16 ezren tanulnának. Államilag támogatott képzésekre 110 ezren, költségtérítésesre 50 ezren adtak be felvételi kérelmet.

A legtöbb fiatal a fővárosból, Pest megyéből és a kelet-magyarországi régióból, Borsod-Abaúj Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből készül a felsőoktatásba.

A további menetrend

A felvételizők április végéig megtekinthetik regisztrációs adataikat és ezekről levelet is kapnak. A már meglévő dokumentumok beadási határideje június 3-a, ez a korábbi évek felvételi eljárásaiban nem szerepelt, idén az adminisztráció megkönnyítése érdekében vezették be.

Az érettségi, nyelvvizsga és felsőfokú végzettséget igazoló bizonyítványokat július 9-ig kell beadni, és eddig lehet módosítani a jelentkezési sorrendet is. A ponthatárokat július 23-án állapítják meg, akkor derül majd ki, hogy kit melyik intézmény mely szakára vettek fel.