Judit
2 °C
7 °C

Lendvai Ildikó lesz az egyetlen jelölt

2009.04.02. 16:16 Módosítva: 2009-04-02 16:28:49
Az MSZP választmányi ülésén eldőlt, hogy vasárnap Lendvai Ildikó indul egyedül a pártelnöki tisztségért. A többi jelölést kapó politikus visszalépett. A frakcióvezetést Lendvai Mesterházy Attilának adná át. Gyurcsány megkaphatja a párt alapítványát.

A megyei küldöttcsoportok vezetőinek csütörtök délutáni értekezletéig négy politikust, Kiss Pétert, Lendvai Ildikót, Mesterházy Attilát és Szekeres Imrét jelölték a párt elnökének. A három férfi azonban visszalépett a frakcióvezető javára, így a választmány áldásával Lendvai veszi kezébe a párt irányítását.

Azzal a feltétellel lesz Lendvai pártelnök, hogy meg kell erősítenie az MSZP egységét, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Kiss Péterrel és Szekeres Imrével szorosan együttműködve irányítja majd a pártot. Ők hárman egy új testületet alkotnak majd az MSZP élén, Szekeres és Kiss úgynevezett ügyvezetők lesznek. Mivel a választmány szerint a párt egész embert kíván, Lendvai leköszön a frakcióvezetőségről. Mesterházyt ajánlotta utódjául a képviselőknek.

A béketeremtés jegyében az új vezérkar Gyurcsányra is számít, mégpedig a Táncsics Mihályról elnevezett, mintegy félmilliárd forintból gazdálkodó pártalapítvány élén. A hivatalos cél, hogy a távozó pártelnök a baloldali ideológia frissítésén munkálkodhasson.

A megegyezéssel legalább időszakosan békét kötött egymással a pártban a hatalomért vetélkedő két csoport, amelyek lényegében Kiss Péter és Szekeres Imre körül alakultak. Lendvai ugyan inkább Kiss köréhez sorolható, de a mostani döntéssel Szekerest sem szorították ki a hatalomból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?