Szabó Máté visszavonta cigánybűnözős nyilatkozatát

2009.04.03. 21:04 Módosítva: 2009.04.04. 11:58
"Visszavonom mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni hogy etnicizálnám a bűnözést" - jelentette ki Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Szabó Máté ugyanakkor azt mondta: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.

"Biztos rosszul fogalmaztam (...), elnézést kérek, ha bárkit ezzel megbántottam" - mondta Szabó Máté ombudsman az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este.

Szombaton sajtótájékoztatón erősítette meg álláspontját, ahol felolvasta nyilatkozatát, kérdésekre azonban nem válaszolt.

"Olyan megfogalmazásokat használtam, amelyek szándékommal ellentétesen alkalmasak voltak rá, hogy többekben kétségeket ébresszenek az alkotmányos jogállam és az erőszakmentesség valamint a tolerancia, a szolidaritás és a multikulturalizmus melletti elkötelezettségemet, antirasszista meggyőződésemet illetően. Ezek a megfogalmazások nem tükrözik azt a felfogást, amit ombudsmanként, társadalomtudósként, a civil szféra kutatójaként és támogatójaként vallok" - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

"Tudományos, oktatói munkámban, hivatalos megbízatásaim során és a magánszférámban eddig is elutasítottam és ezután is elutasítok mindenfajta megkülönböztetést, etnikai diszkriminációt, egyéni vagy csoportos erőszakot, aktívan támogattam és támogatom a társadalmi és a jog előtti egyenlőség érvényesülését."

Szabó Máté közölte, súlyosan érinti, hogy egy rosszul és félreérthetően, de nem rossz szándékkal megfogalmazott interjú és egy interjúcím alapján sokan reflexből megkérdőjelezik mindazt, amit eddigi életében képviselt. Azt mondta, munkájában a jelmondtat: "Emberi méltóság, korlátok nélkül".

Visszavonta szavait

"Amennyiben tehát bárkiben az a vélemény alakulna ki, hogy kimondtam a kimondhatatlant és ezzel átléptem egy alkotmányos határt, annak ezúton is üzenem: ahogyan elhatárolódtam mindenki más hasonló kijelentésétől, ugyanúgy visszavonom a saját szavaimat is - sem gondolatban, sem tettben, sem szóban nem állt szándékomban sérteni az alkotmányosságot, amire a Parlamentben felesküdtem" - zárta szavait az ombudsman.

Az állampolgári jogok biztosa a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja".

Szabó Máté szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

Tiltakoztak a civilek

Pénteken hét jogvédő szervezet tiltakozott Szabó Máté ombudsmannak a "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt. Többen lemondásra is felszólították; a szakombudsmanok aggodalommal figyelik az állampolgári jogok biztosának megnyilvánulásait.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek azt mondta: "aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője ilyen területre téved". Hozzátette: mindhárom szakombudsman aggodalommal figyeli az állampolgári jogok biztosának elmúlt időszakban történt megnyilvánulásait.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, az ombudsman megsértette az alkotmányt, és azt követelte Szabó Mátétól, vonja vissza a "cigánybűnözésről" szóló kijelentéseit. Tegye nyilvánvalóvá, hogy az általa mondottak elfogadhatatlanok.

Az Eötvös Károly Intézet közleményében úgy fogalmazott: amíg Szabó Máté tölti be a tisztséget, nincs általános ombudsman. A Soros Alapítvány által 2003-ban létrehozott intézet - amelynek alapító elnöke Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos - szerint Szabó Máté nyilatkozata így nemcsak azt teszi nyilvánvalóvá, hogy "olyan embert választott az Országgyűlés e tisztségre, aki téves általánosításokkal embercsoportokat bélyegez meg, hanem aki azzal sincs tisztában, mi az ombudsmani alapjogvédelem funkciója".

A Magyar Helsinki Bizottság, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közös közleményben tiltakozott az ombudsman kijelentés ellen, és úgy fogalmaztak: Szabó Máté a továbbiakban nem töltheti be hitelesen ezt a tisztséget.

Az ombudsmannal készült interjú megjelenésének napján a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő is kiadott tiltakozó nyilatkozatot.

Szabó Máté csütörtök délután küldött közleményében azt írta: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Aláhúzta: továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot".