Valter
16 °C
31 °C

Ez valódi káosz volt

2009.04.04. 07:57
Az SZDSZ elnöke szerint szó sincs előre megírt forgatókönyvről, Bajnai előtt Gyurcsány lemondása nyitotta meg az utat. Fodor szerint ugyan az előrehozott választás is tisztességes álláspont, de ő inkább esélyt adna az új kormánynak. Ha azonban a szocialisták nem élnek a felkínált lehetőséggel, tényleg nem marad más, csak a választás.

Az SZDSZ körülbelül fél éve szorgalmaz cselekvőképes kormányt, mondván nem lehet tovább vesztegetni az időt. Ezért is utasították el az előrehozott választásokat. Ugyanakkor, ha megszavazzák a Fidesz első, a parlament feloszlatását célzó kezdeményezését, akkor már cselekvőképes, stabil parlamenti és társadalmi támogatottságú kormánya lehetne az országnak. Nem volt elhibázott a stratégia?

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Induljunk ki abból, hogy kisebbségi kormányzás volt Magyarországon. Mi ellenzéki pártként elmondtuk, hogy mit kellene tenni. Szerintem az idő minket igazolt. Már tavaly ősszel azt képviseltük, hogy szakértői válságkezelő kormányra van szüksége az országnak, és ha létrejött volna ez a kormány, akkor nem itt tartana az ország. Egészen más, jobb helyzetben lennénk, ebben biztos vagyok. Mi igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy egyfelől támogassuk az ésszerű megoldásokat, másfelől cselekvésre bírjuk a kormányt. Közben beköszöntött a súlyos gazdasági válság. Ennek hatására változtattuk meg az álláspontunkat és álltunk a költségvetés mellé, mert úgy ítéltük meg, hogy ha nincs költségvetése az országnak, akkor gyakorlatilag beköszönt az államcsőd Magyarországon. A veszélyt nem lehetett félvállról venni. Most, hogy a miniszterelnök ilyen váratlan helyzetet teremtett egy lemondással, megint világossá tettük, hogy mit gondolunk a helyzetről, és felállítottunk egy hármas kritériumrendszert az új kormányfővel, kormánnyal kapcsolatban. Az eltelt hónapok valóban cselekvés nélkül teltek el, hangsúlyoznám, ezért a kisebbségi kormányt terheli a felelősség. Ugyanakkor a másik oldalról azt látjuk, hogy a Fidesznek nincs programja, ami mellé odaálljunk. A Fidesz nyilván nem akar szavazókat veszíteni, ami érthető, de program nincs. Az alternatíva az volt, hogy vagy választások lesznek, vagy pedig próbálunk lehetőséget adni egy válságkezelő szakértői kormány létrejöttének. Mi azt választottuk, hogy az utóbbinak adunk lehetőséget és javasoljuk elfogadásra az Országos Tanácsnak.

Ha már a programnál tartunk: az SZDSZ-nél hangsúlyos elem volt, hogy azért támogatja Bajnait, mert a programja közel áll a Reformszövetségéhez. Viszont az alapján, ami eddig kiderült belőle, vannak nagyságrendi különbségek a két javaslat között.

Én nem látok radikális különbséget a két program között, a Reformszövetség és Bajnai Gordon is rendkívül komoly kiadáscsökkentést irányoz elő.

De a Reformszövetség már idénre 355 milliárdos kiadáscsökkentést tartana szükségesnek, Bajnai pedig csak 200-300 milliárdosat javasolt. Elég lehet ez?

Várjuk meg először is a programot. Amit ismerhetünk ebből, az a nyilatkozattervezet, amit a képviselőkkel szeretne aláíratni a miniszterelnök-jelölt. Ez nem program, hanem csak a program feltételei. Az intézkedések az eddig javasoltakkal együtt is kb. 350-400 milliárdos megtakarítást jelentenek, összhangban a Reformszövetség javaslataival.

Veres János a csütörtöki Népszabadságban azt nyilatkozta, hogy Bajnai programját gyakorlatilag a pénzügyminisztérium dolgozta ki még februárban, a költségvetés bedőlésekor, csak akkor a kormány még elutasította, főként a szocialista frakció ódzkodása miatt. Mennyiben változott a helyzet azóta?

Radikálisan változott. Lemondott a miniszterelnök, aki már nem is pártelnök. Egy nagyon súlyos gazdasági és politikai válság kellős közepén vagyunk. Február óta romlott a helyzet.

De a miniszterelnök-pártelnök távozása nem pont vákuumot teremtett, amitől még széthúzóbbá válhat az MSZP?

Ez az MSZP dolga, szerintem a szocialista párti képviselők többségének látnia kell, hogy az ország számára ez gyakorlatilag az utolsó esély. Nyilván mindenki kalkulálja a pártja érdekeit, ez természetes dolog, de most azt kell nézni, mi Magyarország érdeke. Magyarország érdeke szerintem az, hogy minél előbb cselekvőképes kormánya legyen. Négy hónapja, hat hónapja is ez volt az érdeke, most meg már minden hét számít.

Nálunk is folyik egy vita, hogy mi lenne a jobb megoldás. Az előrehozott választás, vagy pedig odaállni emellé a kormány mellé. Az ügyvivői testület és a frakció is úgy döntött, hogy adjunk egy esélyt. Az országos tanács a hétvégén fogja kialakítani a döntését. Én azért érvelek amellett, hogy jobb a szakértői válságkezelő kormány mellé állni, mert ez ad lehetőséget az azonnali cselekvésre. Egy előrehozott választás közel fél év kiesést jelent, míg konstruktív bizalmatlansági indítvány után azonnal munkához láthat az új kormány.

Az előrehozott választásokról zajló vitában érdekesen alakultak a párton belüli szövetségek, hiszen az Ön fő támogatói az előrehozott választások mellett érvelnek, míg Ön a párton belüli ellenfeleivel Bajnait támogatja.

A precíz megfogalmazás az, hogy az én támogatóim megosztottak a kérdésben. Egy részük osztja az álláspontomat, más részük az előrehozott választásokat támogatja. Ez nem egy könnyű kérdés, ezért is mondtam el mindenhol, hogy az előrehozott választás egy tisztességes, becsülettel képviselhető álláspont. Csak azt kell megnézni, hogy mi Magyarország érdeke.

Azt nem bánom, hogy nem a szekértábor-logika alapján állnak fenn most a nézetkülönbségek az SZDSZ-ben. Egy demokratikus pártban mindig van vita. Az SZDSZ ezt demokratikusan és civilizáltan fogja elrendezni. A megyei elnököket is rendszeresen tájékoztattam a helyzet alakulásáról, meghallgattam az érveiket. Most is van vita köztünk, de az SZDSZ-ben nem lesz széthúzás ennek hatására.

Többször is mondta, hogy most elsősorban az ország érdekeit kell nézni. De egy politikai párt nem lenne politikai párt, ha nem számolna saját esélyeivel is, az SZDSZ pedig pengeélen táncol. Végeztettek felméréseket a potenciális támogatói körben, hogy ők mit támogatnak?

Ebben a helyzetben nem, ez olyan gyorsan érkezett, hogy nem volt rá sem időnk, sem energiánk. De nagyjából tudjuk, hiszen tartósan és viszonylag rendszeresen készítünk felméréseket. Az SZDSZ támogatói is ugyanolyan megosztottak, mint maga az SZDSZ, de többségben vannak, akik szerint az SZDSZ-nek konstruktívan kell viselkednie egy ilyen helyzetben. De van egy meghatározó réteg, akik szerint a konkrét helyzetben már csak az előrehozott választások segítenének. Tehát elég jól ismerjük a szavazóinkat.

Egyébként, ha már szóba hozta, én egyáltalán nem tartok az európai parlamenti választásoktól vagy az utána jövő országgyűlési választásoktól, legyenek azok akár előrehozottak. Bármelyik forgatókönyvet választjuk, mindben benne van az esély, hogy az SZDSZ kihozza belőle a legtöbbet és jól szerepeljen. Számomra nem az a szempont, hogy most félni kell az előrehozott választásoktól, szerintem tudnánk jól szerepelni. Szerintem az SZDSZ érdeke most az, hogy esélyt adjon rá, hogy valami történjen az országban, mert a szavazóink is elsősorban ezt várják tőlünk.

fodor04

Azt gondolnánk, hogy az előrehozott választással nagyobb tábort lehetne megszólítani, hiszen akik a folytatást pártolják, azok már így is táboron belül vannak.

Ez szerintem egy hosszabb építkezési folyamatnak a része. Én pont azért kezdtem el egy másfajta politikát az SZDSZ-ben, és ősszel is azért vetettük fel a szakértői kormány gondolatát, mert egyfelől ezt láttam helyesnek az ország szempontjából, másfelől pedig úgy láttam, hogy az SZDSZ-nek nyitnia kell egy másik szavazóbázis felé is. Meg kell szereznünk azokat a lehetséges szavazóinkat, akik passzívak, vagy nem az SZDSZ-re akarnak szavazni, de értékrendjükben liberálisak. Ez akkor nem ment, részben a saját hibánk, részben a külső körülmények miatt.

Most meg szerintem nincsen időnk, hogy ezt az átpozicionálását elvégezzük. Ez hosszabb történet, soha nem megy egykönnyen. Több éves folyamat, amíg egy párt a helyéről elmozdulva tud egy más szavazóbázis irányába nyitni. Most azonban nem ennek van itt az ideje. Most az a legfontosabb, hogy Magyarországon ne történjen súlyos baj, hogy az államcsőd ne következzen be. Ez mindennél fontosabb szempont.

Mennyire volt konzekvens az SZDSZ, hogy miután közölte, Bokros Lajos, vagy senki, mégis belement Bajnai Gordon jelölésébe?

Volt néhány alapvetésünk. Először is legyen miniszterelnökcsere, tehát, hogy ne fordulhasson elő, hogy a miniszterelnök, aki bejelentette távozási szándékát, még hónapokig a helyén maradjon. Legyen olyan miniszterelnök, aki az itthoni- és nemzetközi gazdasági környezetben is elfogadott, ért a gazdasághoz és nem tartozik egyik párthoz sem. Fontos volt, hogy az új kabinetben a meghatározó posztokon legyen csere, vagyis alapvetően szakértők alkossák az új kabinetet a kulcspozíciókban. Hangsúlyos feltétel volt még, hogy reformprogramot képviseljen, olyat, amilyet a Reformszövetség határozott meg. Ezekhez a kiindulópontokhoz az SZDSZ következetesen tartotta magát.

A szocialisták által ajánlott első három név közül számunkra Surányi György volt elfogadható. Ő úgy mondott igent, hogy feltételeket szabott, amelyek nem tudtak teljesülni. Ezért, és nem utolsó sorban az őt ért nemtelen támadások miatt visszalépett. Amikor nemet mondott, úgy láttuk, hogy az MSZP már nem tud számunkra elfogadható jelöltet találni. Ezért ajánlottuk Bokros Lajost, noha tudtuk, hogy a szocialisták nem biztos, hogy el tudják fogadni. Ez megint elbukott, mert Bokros az ígéretei ellenére nem vállalta.

Bajnai Gordont korábban az MSZP nem ajánlotta, a helyzetet alapvetően az változtatta meg, hogy Gyurcsány Ferenc lemondott a pártelnöki posztról is. Ez új helyzetet teremtett, ezután jelölték Bajnai Gordont, meghallgattuk a programját, és támogathatónak ítéltük.

Bajnairól, mint esélyesről már Gyurcsány lemondásának bejelentésekor lehetett hallani, de akkor arról szóltak a hírek, hogy az MSZP frakció nem szavazná meg. Vannak olyan vélemények, hogy ez az egyhetes történet végig arra ment ki, hogy Bajnai lehessen a befutó.

Én, aki közelről láttam az egészet, nyugodtan mondhatom: ez nem színjáték volt. Ez valódi káosz volt. Itt a szereplők valóban nem tudták, hogy mit akarnak és hova akarnak elérkezni. Ezt utólag könnyen össze lehet rakni, mintha előre kigondolt lett volna, de nem kalkulálhatták bele Gyurcsány pártelnöki lemondását is. Ilyen véráldozatokat hozni egy előre kigondolt forgatókönyv alapján, ez kizárt dolog.

Ez a káosz el fog múlni, ha feláll az új kormány?

Azért az világosabb helyzet, hogy van miniszterelnök-jelölt, van programja. Nagyon remélem, hogy a szocialista párton belül is konszolidálódik a helyzet. Ez mindannyiunk érdeke, mert az országnak biztos, hogy nem használ ez a politikai felfordulás.

fodor03

Mi lesz, ha nem sikerül, ha felpuhul a program, ha nem szavazzák meg a szocialisták az új kabinet törvényjavaslatait?

Akkor előrehozott választás lesz. Ez a legutolsó esély, ha nem állnak e program mögé a szocialisták, akkor ennek vége. Ha az derül ki, hogy mögé állnak, de ez az elszántság csak egy-két hétig tart, akkor természetesen vége. Én látom ugyanakkor az esélyt a program megvalósítására, ezért is álltam mellé.

Hogyan lehet elérni, hogy az elképzelések megvalósuljanak? A legfájóbb intézkedéseket rögtön az elején beterjesztik? Ilyen például a nyugdíjak ügye, a lakástámogatások megszüntetése, vagy a gázártámogatás eltörlése.

Ez a miniszterelnök-jelölt szándéka, de nem akarok a nevében nyilatkozni. Az ő döntése, hogyan akarja ütemezni. Egy biztos, számomra eléggé meggyőző volt az elszántsága.

A kulcstárcák élén változást vár az SZDSZ. A hírek szerint a pénzügyi tárca is ilyen.

Konkrét tárcákról nem volt szó. Mindig csak azt mondtam, a meghatározó tárcáknál változtatásra van szükség, szándékosan nem akartam se neveket, sem pedig területeket kiemelni. Egyrészt nem akarok olyan helyzetet teremteni, mintha az SZDSZ valakit is ki akarna fúrni a kormányból. Másrészt ennél többet nekünk ellenzéki pártként nem is mondhatunk.

A miniszterelnök-jelölés idején is deklarálták, hogy nem jelölnek miniszterelnököt, aztán mégis bedobták Bokros Lajos nevét.

Azért voltunk kénytelenek ezt megtenni, mert úgy láttuk, hogy a szocialistáknál bezárult a kör. Értékelhető javaslatot ugyanis ekkorra nem tudtak elénk letenni.

Egyes találgatások szerint szívesen látnák a pénzügyi tárca élén Oszkó Pétert, a Reformszövetség meghatározó alakját.

Ezek mind találgatások, nevek szóba sem kerültek. A miniszterelnök-jelölés során is felbukkantak olyan nevek, akik szóba sem kerültek a tárgyalásokon.

Belülről, hogyan élték meg, amikor múlt csütörtökön egy átlagos miniszterelnök-jelölt élettartama öt percig tartott, és gyakorlatilag a teljes magyar bankszakma szóba került lehetséges válságmenedzserként?

Ebben volt egy hisztérikus elem, és a sajtó is próbálta belőni ki nem került még szóba. De azért, mert egy magát befolyásosnak gondoló szocialista valakitől érdeklődött, hogy nem vállalná-e adott esetben, azért nem vált senki jelöltté. Mi azt tekintettük ténylegesen szóba jöhető személynek, akiknek a neve felmerült a hivatalos tárgyalásokon.

Az SZDSZ nem vett részt a nevek kiszivárogtatásában, akár csak azért, hogy az illető biztosan ne lehessen aspiráns?

Ezt ennél fontosabbnak gondoltuk. Egy jelölt mellé se álltunk oda úgy, hogy ne gondoltuk volna komolyan.

Az országos tanács megmásíthatja az ügyvivők és a frakció közös döntését?

Az SZDSZ Országos Tanácsa úgy dönt, ahogy akar. Bármit megváltoztathat, bármit felülbírálhat. Én azt szeretném, hogy döntsön felelősen. Amellett fogok érvelni, hogy fogadja el a frakció és az üt közös álláspontját.

fodor05

Elképzelhetőnek tartja, hogy bármilyen döntés is lesz, az véráldozat nélkül jár?

Mindegyik döntés jár nehézségekkel és veszteségekkel, mert vannak, akik jóval erőteljesebben, nagyobb érzelmekkel élik át a döntést. Én azon leszek pártelnökként, hogy akik kisebbségben maradnak, ők is emelt fővel tudják képviselni a véleményüket és ne érezzék azt, hogy nekik ezért szégyenkezniük kellene, vagy hogy ne volna politikai otthonuk az SZDSZ. Az SZDSZ mintaszerűen kezelte vitáit. Ilyen nehéz döntések után nem jutottunk odáig, mint amit láttunk néhány hónapja az MDF-nél, vagy mostanában az MSZP-nél.

Gulyás József deklarálta, hogy nem szavazza meg Bajnai Gordont. Kötelező szavazás lesz a frakcióban ezután is, vagy a lelkiismeretre bízzák a döntést?

Várjuk ki a végét, hogy ki milyen döntést hoz.