Lenyomták Bajnait a koalíciós társak torkán

2009.04.05. 15:11 Módosítva: 2009.04.15. 17:19
Négy év után újra elénekelték az Internacionálét az MSZP küldöttei a vasárnapi kongresszuson, amit Gyurcsány Ferenc lemondása miatt kellett összehívni. A szavazáson a papírformának és a háttéralkuknak megfelelő eredmény született. Az SZDSZ is támogatja Bajnai kormányfő-jelöltségét.
lendvai bajnai

Az MSZP vasárnapi kongresszusán nagy többséggel választották meg a párt miniszterelnök-jelöltjévé Bajnai Gordon gazdasági minisztert (91 százalék), pártelnökké pedig Lendvai Ildikó frakcióvezetőt (93 százalék).

A magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról, mondta Bajnai Gordon még a szavazás előtt.

A jelölt szerint a válságnak nincs pártállása, ezért nem is lehet pártalapú politizálással kezelni azt. Bajnai szerint a válság idején az államnak, a politikának és a jómódúaknak nyilvánvaló áldozatot kell vállalnia. Bajnai beszédéről bővebben itt olvashat>>>

A miniszterelnök-jelölt portréját itt olvashatja>>>

„Nincs vége a magyar baloldalnak, újrakezdjük és folytatjuk a munkát” – mondta Lendvai Ildikó az MSZP új elnöke, aki Szekeres Imrével és Kiss Péterrel együtt akarja igazgatni a pártot. Azzal a feltétellel vállalta el a posztot, hogy Mesterházy Attila lesz a frakcióvezető, Gyurcsány Ferenc pedig a Táncsics Alapítvány élére állhat. Lendvai beszédéről itt olvashat>>>


Az új elnök portréja>>>

gyurcsany

Nem született miniszterelnöknek, de álmokat szövő, csetlő-botló emberré lett, aki hihetetlenül boldog, hogy szolgálhatta az országot. Ezt mondta magáról a leköszönő Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi kongresszusán, ahol egy időre búcsút intett híveinek. A teljes beszéd itt>>>

Az SZDSZ országos tanácsa (ot) vasárnap este 62:21 szavazattal támogatta Bajnai Gordont és programját. Az ot arra adott felhatalmazást a szabaddemokraták ügyvivői testületének, hogy ha ismert lesz a leendő kabinet programja illetve összetétele, akkor támogassa annak létrejöttét.

Vasárnap délután 25 ezren tüntettek a Hősök terén az előrehozott választásokért. A Civil Összefogás Fórum által szervezett demonstrációról motorosok kiáltványt vittek el a Sándor-palotához Sólyom László köztársasági elnöknek, amelyben előre hozott választásokat, a közélet tisztaságának helyreállítását, a közbiztonság megteremtését, a nemzeti jelképek tiszteletben tartását, a családok és a gyermeknevelés kiemelt megbecsülését, a magyar föld és otthonok védelmét követelik.

A demonstráció után egy 1500-2000 fős csoport, köztük 600 Magyar Gárda-tag vonult a Parlament elé, később csatlakozott hozzájuk 200-300 Ferencváros-drukker is. A Kossuth térről később elvonultak a gárdisták. Rendbontás nem történt, a rendőrség választási nagygyűlésnek értelmezte a történteket, és nem avatkozott közbe. Kilenc óra után a tömeg szétoszlott.

Ha újra át akarja élni a vasárnapi eseményeket, kattintson ide>>>