Bajnai: Csökkenő jövedelem vagy munkanélküliség

2009.04.05. 12:39 Módosítva: 2009.04.05. 14:24
A magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról, mondta Bajnai Gordon kormányfő-jelölt az MSZP-kongresszusán, ahol a küldöttek 91 százaléka adott támogatást a programjához. A jelölt szerint a válságnak nincs pártállása, ezért nem is lehet pártalapú politizálással kezelni azt. Bajnai szerint a válság idején az államnak, a politikának és a jómódúaknak nyilvánvaló áldozatot kell vállalnia.
Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

"Nem szónok akarok lenni, hanem eredményes válságkezelő, (...) ezért az igazság legpőrébb, legkegyetlenebb megfogalmazását mondom: a magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról"- mondta az MSZP-kongresszus előtt tartott beszédében Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt. Bajnai Gordon portréja>>>

Bajnai Gordon programjához a kongresszusi küldöttek 91 százaléka adott támogatást, a politikus ezzel hivatalosan is kormányfő-jelöltté vált. Kivezetni Magyarországot a válságból, védeni a munkahelyeket, a családok otthonát, megerősíteni a magyar gazdaságot, egyben tartani az országot, ez a célom, "ezt vállalom alázattal, büszkén, elszántan", fogalmazott a kormányfő-jelölt. Mint mondta meg kell védeni a kisvállalkozásokat, az országot, részben a részérdekekkel szemben is, amit egy kongresszusi küldött külön tapssal fogadott.

Bajnai szerint a politika felzabálja az életet, noha az nem politikáról szó, hanem munkáról, barátságról, családról. Magyarországnak nem érdeke, hogy táborokra szakadjon, hogy valakik a válságot lovagolják meg, s ez populista politikába, olykor utcai zavargásokba torkollik, fogalmazott.

A jelölt megköszönte a szocialista frakciónak, hogy aláírták a programja nehéz intézkedéseit tartalmazó nyilatkozatot. Mint mondta: ebben a helyzetben inkább kevés oroszlánra, mint sok nyúlra lesz szüksége, de így is legalább 200 oroszlán kell, ezért is köszöni meg a támogatást.

Bajnai Gordon kiemelte: programjának nincs pártállása, ahogy a válságnak sem. Nem akar hamis illúziókat kelteni, a nyilatkozatban szereplő intézkedéseken túl, a többi lépés "sem cukormáz a keserű pirulán", de élénkíti majd a gazdaságot és a munkát helyezi a középpontba. Ha végigvisszük, akkor belátható időn belül mindenki számára meglesz az eredménye - jelentette ki. "Ha ezt a programot végigszenvedi az ország, vonzó lesz a magyar forint, a magyar állampapír, és az út végén ott az euró, ami lehet, hogy sárga, de nem kicsi és savanyú, és legfőképpen a mienk".

Bajnai Gordon szerint a válság idején az államnak, a politikának és a jómódúaknak nyilvánvaló áldozatot kell vállalnia - a háromból ő az állam takarékosságáért tud felelőséget vállalni. Azt MSZP-től azt kérte, legyen szolidáris is, azaz a politika kezdje magán a megszorítást, mert más 72 500 forintból feláldozni pár ezer forintot, mint milliós jövedelemből lemondani pár tíz- vagy százezererről.

02

"Nemcsak azért kell megcsinálni a válságkezelő programot, hogy újra szeressenek minket, hanem azért, hogy újra bízzanak a politikában" - hangsúlyozta. Így ha a válságkezelő kormány búcsúzásakor azt mondja a nép, hogy bármennyire padlón voltak, mégsem dobtak el kapát kaszát, és megtették amit kell, akkor ő elégedett lesz. Szavai szerint, amíg a válságkezeléshez biztosítható a parlamenti többség, addig a válságkezelő kormány jobb Magyarország számára, mint az előrehozott választás, "de csak addig". "Célom, hogy 2010-ben önök és én, a válságkezelő koalíció tagjai, elmondhassuk, Magyarország talpon marad, hatékonyan kezelte a válságot" - közölte a jelölt.

Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre - mondta beszéde végén és megerősítette: egy évre vállalja a posztot. Szavai szerint a fociban azt is megtanulta, hogy csak csapatjátékkal lehet sikeresnek lenni. Bajnai elismeréssel szólt Gyurcsány Ferencről, aki szerinte mindig az ország érdekét tartotta szem előtt és mindig úgy cselekedett, hogy - akár kompromisszumok árán is - szolgálja Magyarország érdekeit.

Tiszteletét fejezte ki Gyurcsánynak amiatt is, hogy mint mondta:nem hiszi, hogy sokan megtették volna, amit Gyurcsány Ferenc, aki távozott, hogy ne legyen az összefogás akadálya a válságkezelésben. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a következő időszakban is mindent megtesz azért, hogy az emberek megértsék, baj van, és ha nem hoznak fájdalmas intézkedéseket, akkor "a holnap még jobban fájna, a holnapután pedig elviselhetetlen lesz". "Nem cselezek a szóval, megszorítás lesz" - fogalmazott a jelölt.