Bajnai helyzetjelentést kér a miniszterektől

2009.04.06. 15:08
Helyzetjelentést kér a héten minden minisztertől Bajnai Gordon, miután vasárnap az MSZP kongresszusa, később pedig az SZDSZ országos tanácsa is támogatta miniszterelnök-jelöltségét. Az MTI úgy tudja Bajnai Gordonhoz a miniszterek egyenként, államtitkárukkal együtt mennek egyeztetni.

Hétfőn délelőtt az agrártárcától Gráf József és Gőgös Zoltán járt nála. Délután a környezetvédelmi minisztérium irányítóival és a tárca nélküli miniszterekkel egyeztet.

Gráf József az MTI-nek megerősítette: Bajnai Gordonnal délelőtt áttekintették az agrárium helyzetét, a beruházásokat és a támogatási rendszert. Mint mondta: "teljes nézetazonosság" volt köztük. A miniszterelnök-jelölt több területen javaslat kidolgozását kérte tőle, Gráf példaként a támogatások kifizetésének felgyorsítását említette. Gráf József közölte: személyi kérdésekről nem volt szó.

Az MTI úgy tudja, hogy Bajnai Gordonhoz kedden megy Szűcs Erika szociális miniszter, Veres János, a pénzügyi tárca irányítója és Kiss Péter kancelláriaminiszter.

Az SZDSZ nem kaphat vétójogot

A miniszterelnök-jelölési folyamatban korábban Bajnai Gordon egyértelművé tette a szocialisták számára, hogy több feltétele is van jelöltségének. Ezek közé tartozik, hogy a "válságkezelésben közvetlenül résztvevő" tárcák élére ő jelölhessen minisztert.

A távirati iroda információi szerint Bajnai Gordon szintén megkezdte az egyeztetést azokkal a szakemberekkel, akiket kormányzati szerepvállalásra akar felkérni.

A miniszterelnök-jelölt az MSZP múlt csütörtöki frakcióülésén azt mondta: a miniszterek kinevezésénél az SZDSZ nem kaphat vétójogot, mint ahogy a fontos tárcák esetében a szocialista frakció sem. "A személyi döntések nem tűnhetnek politikai mutyinak, hatalomtechnikai trükknek" - mondta Bajnai Gordon.

Az MTI úgy tudja, eközben az utolsó egyeztetések zajlanak a válságkezelő programról is, amelynek napokon belül elkészülhet a végleges változata.