Az MSZP szeptemberben hasonulhat meg Bajnaival

2009.04.07. 10:35 Módosítva: 2009.04.07. 10:58
Bajnai Gordon kormányfővé választása után a szocialista párton belül a megkönnyebbülés fázisát a kétely, majd akár már szeptembertől az ellenállás válthatja fel. A Vision Consulting szerint azonban a programot most nem olyan könnyű „felpuhítani”, és Bajnainak komoly zsarolási potenciálja van: ha idő előtt lemond, elkerülhetetlen az előrehozott választás. Az MSZP sorsát a következő időben Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Szili Katalin „sakkjátéka” befolyásolhatja, akik közül különösen érdemes lesz Szili Katalinra figyelni. Török Gábor elemez.

Bajnai Gordon várható miniszterelnöksége az MSZP számára „ideális” forgatókönyvben azt jelenti, hogy a kormányfő képes lesz keresztülvinni a megszorító intézkedéseket, és közben a szocialisták is felsorakoznak Bajnai mögé, véli Török Gábor a Vision Consulting vezetője.

Ebben a szocialisták számára ideális forgatókönyvben az MSZP nem szenved katasztrofális vereséget a 2010-es választásokon, amit megelőlegez a vártnál enyhébb vereség az EP-választásokon. Egy nem katasztrofális vereségként értékelt EP-eredmény visszaigazolhatja Bajnait, és oda vezethet, hogy az MSZP lassan erősödni kezd. Ennek az ideális forgatókönyvnek a végeredménye a 2010-es parlamenti választáson egy enyhe vagy közepes, de semmiképpen sem megsemmisítő Fidesz-győzelem lehet.

Bajnai zsarolási potenciálja

Ezt az MSZP számára ideális forgatókönyvet azonban számos tényező befolyásolhatja, gyengítheti. Bajnai kormányfőségének egyik legfontosabb kérdése, hogy vele is megtörténik-e az, ami nem egy szocialista miniszterelnökkel. Az MSZP kezdetben garantálja programja feltétlen támogatását, de egy idő után fel akarja puhítani radikális javaslatait.

Kétségtelen, hogy Bajnai Gordon nem rendelkezik olyan beágyazottsággal az MSZP-ben, mint Gyurcsány Ferenc, másrészt már most több vezető szocialista politikus – például időnként Kiss Péter vagy gyakrabban Szanyi Tibor – „baloldali jellegű” programot sürget a Bajnai-féle, a Reformszövetségére emlékeztető program helyett.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Ez a lehetőség fennáll, de több körülmény is arra sarkallja a szocialistákat, hogy támogassák Bajnai programját. A gazdasági válság közepén egy program fellazítása gyors és közvetlen negatív hatásokkal járhat a lakosságra nézve is.

A szocialistáknak figyelembe kell venniük azt is, hogy Bajnai jelentős zsarolási potenciállal rendelkezik. Az új kormányfő idő előtti távozása szinte elkerülhetetlenül előrehozott választáshoz vezetne. Az viszont, hogy Bajnainak nincs MSZP-s funkciója, tágíthatja a szocialisták mozgásterét. Az MSZP ebben a helyzetben dönthet úgy, hogy nem azonosul teljesen a miniszterelnökkel, hanem „szakértőként” kezeli, és a program baloldali kritikáját adva nem vállal felelősséget a kormányzás negatív következményeiért, véli Török Gábor.

Megkönnyebbülés, kétely, ellenállás

A politikai elemző szerint a legvalószínűbb, hogy Bajnai programjának sorsa is a korábban már látott forgatókönyvekét követi. Ennek lényege, hogy a szocialisták viszonya a programhoz és Bajnai személyéhez három fázist követ majd: a megkönnyebbülés, a kétely, aztán az ellenállás fázisát. A kérdés az, melyik fázisra mikor kerül sor – nagyrészt ettől függ az is, hogy 2010 tavaszán vagy előbb kerül sor a parlamenti választásra.

A szocialisták most a megkönnyebbülés fázisában vannak, örülnek, hogy elkerülték az előrehozott választást, és meg tudtak állapodni az SZDSZ-szel. A megkönnyebbülés érzését akkor váltja fel a kétely érzése, amikor az előrehozott választás fenyegetése lassan elhalványul, és a figyelem a kormányzati politika hatásaira terelődik.

Ebben az állapotban a párt elkezdhet kételkedni abban, vajon a megszorítások elfogadása nem jelent-e túl nagy politikai kockázatot, nem vezet-e súlyos politikai bukáshoz. A harmadik fázis, az ellenállás az az állapot, amikor a párt többsége már nem is hajlandó többé támogatni semmilyen restrikciós programot. Gyurcsánynál ez az állapot érkezett el a népszavazási kudarc után.

Zavaros MSZP

A Vision Consulting elemzése szerint Bajnai akkor tudja elkerülni, hogy programja megbukjon, ha a kétely állapota csak valamikor az EP-választás után jelenik meg. Ez egyben a legvalószínűbb forgatókönyv is. Ebben az esetben az első komoly MSZP-s támadásokat Bajnai szeptemberben kaphatja majd.

Akármi is történik az MSZP-ben a következő hetekben, az világosan látszik, hogy a szocialisták teljesen zavaros belső viszonyok közepette töltik majd a következő egy évet. A pártelnök hatalma távolról sem lesz teljes. Legalább négy potenciális szereplő – Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó pártelnök és Szili Katalin – folyamatos „sakkjátéka” befolyásolhatja majd az MSZP jövőjét. Kiemelten érdemes foglalkozni Szili Katalinnal, aki ha megnyeri a pécsi választást, komoly legitimációt kap, és első számú jelöltté válhat egy későbbi tisztújításon, mint a teljes MSZP-vezetés alternatívája, véli Török Gábor.