Ödön
1 °C
11 °C

Draskovics és Szilvásy: persona non grata

2009.04.07. 18:30 Módosítva: 2009-04-07 20:02:49
Vélhetően fél tucat miniszter újrázhat a Bajnai-kormányban, három tárca élére várnak külsős szakembert a szocialisták, több MSZP-s nagyágyú sorsa pedig függőben van. Az új kabinet felállása előtt számos verzió kering a kormányzati struktúra lehetséges átformálásáról, de információink szerint az összevonásokat és fúziókat nem támogatná a szocialista vezérkar, mivel azok megbénítanák az apparátust és így a válságkezelést.

Levelet írt a Fidesz, a KDNP és az MDF elnökének Bajnai Gordon, és arra kérte őket, hogy had fejtse ki előttük a programját, hiszen Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, minél előbb hozzá kell fogni a válságkezeléshez, amihez a lehető legszélesebb társadalmi konszenzus szükséges.

Szépen, sorban

Hogy miképp reagál erre a három párt, az kérdéses, vélhetően majd akkor mondanak bármit érdemben (egyelőre a Fidesz simán elzárkózott a konzultációtól), ha készre csiszolják a kormányprogramot, és feláll az új kabinet. Aminek előjátékaként most sorra egyeztet Bajnai Gordon a jelenlegi miniszterekkel: kedden összesen hét-hét miniszterrel és államtitkárral beszélt a tárcák jelenlegi állapotáról és sorsukról.

A keddet Kiss Péter kancellárminiszterrel kezdte, majd jött Veres János pénzügyminiszter, a szociális tárcát vezető Szűcs Erika, őt követi Hiller István oktatás, Molnár Csaba infrastrukturális, Székely Tamás egészségügyi miniszter, a sort pedig Szekeres Imre honvédelmi miniszter zárja.

Nem akarnak bolygatni

Hogy a jelenlegi tárcavezetők közül ki viszi tovább a területét, az egyelőre nyitott kérdés. Az Index információi szerint Gráf József agrárminiszter megállapodott az újrázásról Bajnai Gordonnal.

Az is többé-kevésbé biztosnak tűnik, hogy Molnárnak sem kell felállnia a székéből. Az ő esetében különben egész vad hírek is keringtek: az egyik arról szólt, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt összevonják a két gazdasági tárca egyikével, és egyfajta csúcsminisztériumként üzemel majd Bajnai alatt.

Forrásaink zöme azonban légből kapottnak minősítette a felvetést, mondván: két eltérő típusú szervezet összevonása hónapokra bénítaná meg az apparátust, ami pedig akadályozná a gyors és hatékony válságkezelést. Nem véletlen, hogy az MSZP vezérkara azon az állásponton van, hogy a lehető legkevésbé kell megbolygatni a kormányzati struktúrát.

Menni vagy maradni?

Ami persze azért változhat. Az egyik fő kérdés a kancellária további sorsa, azé a szervezeté, amely menedzselné a Bajnai-programot. Az Index úgy tudja, hogy Kiss Péter jelenleg emészti, menjen-e vagy maradjon, mindenesetre a döntés az övé.

Pillanatnyi kormányállás

Miniszterelnök: Gyurcsány Ferenc, utódja Bajnai Gordon
Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Kiss Péter maradhat, ha akar. Ha nem, a hivatal államtitkársággá épülhet le
Egészségügyi miniszter: Székely Tamás marad
Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Gráf József marad
Honvédelmi miniszter: Szekeres Imre, inkább marad, mint megy
Igazságügyi és rendészeti miniszter: Draskovics Tibor valószínűleg távozik, utódja még nem ismert
Környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Szabó Imre marad
Közlekedési, hírközlései és energiaügyi miniszter: Molnár Csaba valószínűleg marad
Kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter: Molnár Károly, a poszt sorsa is bizonytalan
Külügyminiszter: Göncz Kinga, biztosan távozik, az MSZP EP-listavezetője
Nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter: Bajnai Gordon kormányfő lesz, utódja külsős szakember
Oktatási és kulturális miniszter: Hiller István, aki elvileg maradhatna, de túl emblematikus figurája pártjának
Önkormányzati miniszter: Gyenesei István, aki szívesen maradna
Pénzügyminiszter: Veres János megy, Oszkó Péter váltja
Szociális és munkaügyi miniszter: Szűcs Erika távozik, külső szakember váltja
Titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter: Szilvásy György valószínűleg távozik, az SZDSZ nem támogatja

Ha esetleg nem kívánja folytatni, akkor egyes forgatókönyvek szerint a Miniszterelnöki Hivatal egyfajta államtitkárságként működne tovább, azaz egy tárca nélküli miniszter állna az élén, de valódi közvetlen főnöke maga Bajnai lenne (ez egyébként nem jelentené a rendszer felforgatását, a MEH állománya és belső szisztémája ugyanis valószínűleg nem sérülne.)

Draskovics, Szilvásy: persona non grata?

Még egy esetleges strukturális átrendezésről pletykálnak: újra egyesítenék a belügyi tárcát, azaz összeolvasztanák az önkormányzati és az igazságügyi minisztériumot. Hogy létrejön-e a fúzió, az több mint kérdéses, annyi biztos, hogy Gyenesei István szívesen vinné tovább az önkormányzatokat, Draskovics Tibornak pedig valószínűleg búcsút kell intenie az igazságügynek. Hogy miért? Egyrészt a tervezett program kodifikációs levezényléséhez Bajnainak egy bizalmi szakemberre van szüksége, másrészt az SZDSZ úgy érzi: a Gyurcsány-kormányba beleégett Draskovics nem kívánatos személy az új kabinetben.

Egyébként a szocialistákkal szövetségben kormányozni készülő szabad demokraták ugyanezt gondolják Szilvásy György titokminiszterről, akinek a dolgok jelenlegi állása szerint szintén fel kell állnia bársonyszékéből.

Újak: egyedül Oszkó tűnik biztosnak

A másik három bizalmi tárcának minősülő minisztériumról a pénzügyről tudható biztosan, hogy új gazdája lesz, Oszkó Péter, a Deloitte Hungary vezetője.

A Bajnai előrelépésével főember nélkül maradt gazdasági tárcát szocialista várakozások szerint szintén egy külsős szakember veszi át, és vélhetően ez a sors vár a munkaügyi és szociális minisztériumra is. Hogy kik lesznek az új emberek, az egyelőre nem tudható.

A többi négy tárca, környezetvédelem, egészségügy, oktatásügy, hadügy közül az első kettő esetében forrásaink nem valószínűsítenek személyi változást. A formális logika szerint az utóbbi kettőnél sem hat semmi komoly a váltás irányába, a politikai logika szerint igen.

Egyrészt Szekeres és Hiller személyével nehezen adható el a szakértői kormány imázsa: Hillert ugyanis évekig Gyurcsány pártbéli helytartójaként és az MSZP ideológusaként könyvelték el, Szekerest pedig lendvai Ildikó, az MSZP új elnöke beemelte a pártot irányít ügyvezetői trojkába. Maradásukat illetően igazán akkor kerülhetnek mindketten nehezen magyarázható helyzetbe, ha esetleg a szintén pártügyvezetővé avanzsált Kiss Péter nem megy be a kabinetbe, mondván ő a balos pártszellemet képviseli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?