Kiugrott egy afgán a békéscsabai menekülttábor második emeletéről

2009.04.07. 21:27
A 29 éves férfi azután választotta az ablakot, hogy rendőrökkel toloncolták volna vissza Görögországba. A zuhanásban gerincsérülést szenvedett, illetve eltörte az egyik kezét és lábát is.

Nem akarta, hogy visszatoloncolják Görögországba, mert ott állítása szerint kutyaként bánnak a menekültekkel - nyilatkozta a beol.hu-nak az afgán Alula, hogy miért ugrott ki aBékéscsabai Menekülteket Befogadó Állomás második emeletéről. Azután vetette ki magát az ablakon, hogy rendőrök jelentek meg érte. A békéscsabai Réthy Pál kórház traumatológiai osztályán fekvő férfi gerincsérülést szenvedett, és eltörte az egyik kezét és lábát is.

A 29 éves menekültet Görögországban fogták el először, onnan Szerbiába szökött, ahol szintén elkapták. Hetven nap börtön után Magyarországra szökött, de itt is lebukott. Itt menedékjogot kért. Mint mondta, azt ígérték neki, hogy tíz napot kell eltöltenie Békéscsabán, majd átkerül Debrecenbe. Ehelyett mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül a 13. napon, hétfőn hajnalban bejöttek a rendőrök a szobájába és közölték, hogy visszatoloncolják Görögországba. Sem oda, sem hazájába nem akar visszatérni, ahol állítása szerint apját megölték a tálibok, és most ő következne.

Hétfőn 27 afgán menekült éhségsztrájkba is kezdett a táborban, hogy elkerüljék a kitoloncolást.

Ördög István, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója úgy nyilatkozott: mindenben szabályosan jártak el. A gyakorlat az, hogy mindig az utolsó pillanatban közlik a visszatoloncolás tényét, hogy a szökést elkerüljék. Az igazgató elmondta: az éhségsztrájkolók állandó orvosi felügyelet alatt állnak, a menekülttáborban fokozottan figyelnek rájuk.