Magyarország három Cougar harcjárművet rendelt

2009.04.07. 22:49 Módosítva: 2009.04.08. 11:33
A magyar Honvédelmi Minisztérium három darab Cougar típusú járművet rendelt az amerikai Force Protection Inc. vállalattól - jelentette be a cég.

A Force Protection honlapján közölt információ szerint a szerződés 1,3 millió dollár (260,5 millió forint) értékű; a járműveket júniusig kell leszállítani. "Rendkívüli örülünk, hogy a magyar Honvédelmi Minisztérium részére harcokban bizonyított Cougart szállíthatunk" - mondta Michael Moody vezérigazgató. Az ügylet kapcsán kifejtette: a Cougar világhírű arról, hogy magas fokú túlélési esélyeket biztosít a benne utazó személyzetnek.

cougar

A Force Protection Inc. az egyik vezető amerikai vállalat, amelyik bombabiztos kerekes járművek tervezésével, fejlesztésével foglalkozik. Ezeket a járműveket az amerikai hadsereg és szövetségesei jelenleg is használják a harci övezetekben, egyebek között Irakban.

A Force Protection a 7-12 tonnás, négy- vagy hatkerekű Cougar járműnek két típusát (Buffalo és Cheetah) gyártja. Ezeket felderítési és városi harci műveletekre fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy megvédje a személyzetet: a jármű golyóálló, aknabiztos, és ellenáll a házi készítésű pokolgépeknek.