Szilvia
5 °C
16 °C

Tárki: A magyarok félnek a leginkább

2009.04.09. 14:52 Módosítva: 2009-04-09 14:57:45
A magyarok érzik leginkább a pénzügyi válság hatását a visegrádi országok lakosai közül. A válságtól való félelem is leginkább a magyarokra jellemző - derült ki a Tárki kutatásából.

A visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - lakosainak többsége egyetért abban, hogy az országa gazdaságára a pénzügyi válság már hatással volt, leginkább a magyarok gondolják így (93 százalék), legkevésbé pedig a lengyelek (57 százalék). Mind a négy ország lakosai tartanak a válság hatásától, azonban a magyarok számoltak be legnagyobb arányban arról, hogy saját családjuk életében, illetve munkahelyüken már érzik a pénzügyi krízis negatív eredményét - olvasható a Tárki és a Central European Opinion Research Group vizsgálatának összegzésében.

A négy visegrádi ország lakosai közül a magyarok mondták legnagyobb arányban - tízből hét ember -, hogy a pénzügyi válság hatása már érintette őt és családját is. A magyarok további egynegyede tart attól, hogy bár most még nem érezte a válság hatását, de várhatóan érezni fogja és mindössze a megkérdezettek hat százaléka válaszolta azt, hogy szerintük őket nem fogja érinteni a válság. Ugyanezt a lengyelek közel egynegyede, a szlovákok nyolcada, míg a csehek közel ötöde véli így. A három ország lakosainak közel fele inkább azt mondta, hogy bár még nem érzi a válság hatását, de valószínűleg érezni fogja.

A lengyelekkel, szlovákokkal és csehekkel szemben a magyarok már a munkahelyükön, illetve vállalkozásukban is érzik a pénzügyi válság hatását. Magyarországon a munkaerő-piaci státuszuk szerint aktívak körében tízből hatan mondták azt, hogy már érintette munkahelyüket a válság hatása, míg minden tizedik dolgozó elmondása szerint eddig sem, és ezután sem lesz a cégekre, vállalkozásokra negatív eredménnyel a krízis.

A szlovákok egyharmada (34 százalék) mondta, hogy érintette már személy szerint őt vagy családját a pénzügyi válság. A szlovák munkavállalók körében azonban ennél már magasabb azok aránya, akik arról számoltak be, hogy a munkahelyükre, vállalkozásukra hatással volt a recesszió. A válaszadók 42 százaléka véli így, ami azonban még mindig jelentősen alacsonyabb érték, mint a magyarok esetében. A csehek vélik az átlagosnál magasabb arányban azt, hogy még nem, de a közeljövőben érinteni fogja őket a válság (47 százalék). A lengyelek a többi országhoz képest magasabb arányban gondolják azt, hogy egyáltalán nem lesz munkahelyükre, vállalkozásukra hatással a recesszió (26 százalék). Mind a négy országban elmondható, hogy a lakosság leginkább az ország gazdasági helyzetén, kisebb mértékben a munkahelyén, vállalkozásán és eddig legkevésbé a családi életükben érzik a pénzügyi válság negatív hatását - derült ki a kutatásból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?