István, Vajk
17 °C
34 °C

Tárki: A magyarok félnek a leginkább

2009.04.09. 14:52 Módosítva: 2009-04-09 14:57:45
A magyarok érzik leginkább a pénzügyi válság hatását a visegrádi országok lakosai közül. A válságtól való félelem is leginkább a magyarokra jellemző - derült ki a Tárki kutatásából.

A visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - lakosainak többsége egyetért abban, hogy az országa gazdaságára a pénzügyi válság már hatással volt, leginkább a magyarok gondolják így (93 százalék), legkevésbé pedig a lengyelek (57 százalék). Mind a négy ország lakosai tartanak a válság hatásától, azonban a magyarok számoltak be legnagyobb arányban arról, hogy saját családjuk életében, illetve munkahelyüken már érzik a pénzügyi krízis negatív eredményét - olvasható a Tárki és a Central European Opinion Research Group vizsgálatának összegzésében.

A négy visegrádi ország lakosai közül a magyarok mondták legnagyobb arányban - tízből hét ember -, hogy a pénzügyi válság hatása már érintette őt és családját is. A magyarok további egynegyede tart attól, hogy bár most még nem érezte a válság hatását, de várhatóan érezni fogja és mindössze a megkérdezettek hat százaléka válaszolta azt, hogy szerintük őket nem fogja érinteni a válság. Ugyanezt a lengyelek közel egynegyede, a szlovákok nyolcada, míg a csehek közel ötöde véli így. A három ország lakosainak közel fele inkább azt mondta, hogy bár még nem érzi a válság hatását, de valószínűleg érezni fogja.

A lengyelekkel, szlovákokkal és csehekkel szemben a magyarok már a munkahelyükön, illetve vállalkozásukban is érzik a pénzügyi válság hatását. Magyarországon a munkaerő-piaci státuszuk szerint aktívak körében tízből hatan mondták azt, hogy már érintette munkahelyüket a válság hatása, míg minden tizedik dolgozó elmondása szerint eddig sem, és ezután sem lesz a cégekre, vállalkozásokra negatív eredménnyel a krízis.

A szlovákok egyharmada (34 százalék) mondta, hogy érintette már személy szerint őt vagy családját a pénzügyi válság. A szlovák munkavállalók körében azonban ennél már magasabb azok aránya, akik arról számoltak be, hogy a munkahelyükre, vállalkozásukra hatással volt a recesszió. A válaszadók 42 százaléka véli így, ami azonban még mindig jelentősen alacsonyabb érték, mint a magyarok esetében. A csehek vélik az átlagosnál magasabb arányban azt, hogy még nem, de a közeljövőben érinteni fogja őket a válság (47 százalék). A lengyelek a többi országhoz képest magasabb arányban gondolják azt, hogy egyáltalán nem lesz munkahelyükre, vállalkozásukra hatással a recesszió (26 százalék). Mind a négy országban elmondható, hogy a lakosság leginkább az ország gazdasági helyzetén, kisebb mértékben a munkahelyén, vállalkozásán és eddig legkevésbé a családi életükben érzik a pénzügyi válság negatív hatását - derült ki a kutatásból.