Fizetést kapnak a Hospinvest kórházainak dolgozói

2009.04.09. 21:43 Módosítva: 2009.04.09. 21:44
Csütörtökön és pénteken kapják meg az egy héttel ezelőtt esedékes fizetésüket a Hospinvest öt kórházának dolgozói, mert a cég egy banktartozás miatt nem tudott utalni. Az OEP kamatmentes hitelként pótolta a forrást. Nyolc hónap alatt kell visszafizetni.

Csütörtök délelőtt elutalták a Hospinvest által üzemeltetett öt kórház összes dolgozójának a munkabérét, így egy részük már csütörtökön, a többiek legkésőbb pénteken megkapják havi járandóságukat, közölte Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke.

A Hospinvest Egerben, Gyöngyösön, Kiskunhalason, Hatvanban és Parádfürdőn működtet egészségügyi intézményeket, ezekben összesen 2 és fél ezren dolgoznak és 450 ezer beteget látnak el. Az orvosok és egészségügyi dolgozók múlt péntekre várták a fizetésüket, ezt azonban akkor nem kapták meg, mivel a Hospinvest egyik hitelezője, egy banktartozás miatt lefoglalta a cég pénzének jelentős részét. Az öt kórház vezetése a Hospinvesttel közösen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordult, hogy előleget kérjenek, amelyből ki tudják fizetni a béreket.

A kiskunhalasi kórház vezetése az OEP finanszírozás terhére körülbelül 100 millió forint előleget kapott kamatmentes hitelként. Ebből a pénzből éppen futja a dolgozók elmaradt munkabérére, tájékoztatott Romhányi Zoltán, a kiskunhalasi kórház igazgatója.

Az igazgató elmondta, a kórház havi működési költsége, melyet az OEP finanszíroz 340-350 millió forint, ennek az összegnek csaknem harmada a dolgozók munkabére. A finanszírozási szabályok szerint a havi költség 30 százalékát évente egyszer kritikus gazdasági helyzet esetén finanszírozási előlegként mint kamatmentes hitel kérheti bármelyik intézmény az OEP-től. Így jutott forráshoz a kiskunhalasi kórház is.

A most megkapott kamatmentes hitel törlesztéseit 8 hónap alatt vonja le az OEP a havi finanszírozás összegéből, az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy a következő nyolc hónapban körülbelül 8,5-9 százalékkal csökkentett havi finanszírozási összeghez jutnak, ebből kell működtetni a kórházat.

A Hospinvest csődvédelmet kért, a Fővárosi Bíróság szerint május 3-a után derülhet ki, hogy megkapják-e. Addig kell megállapodni a hitelezők többségével a fizetési haladékról. A cég több száz beszállítónak tartozik. A cégtől több önkormányzat is garanciákat kért az elmúlt napokban arra, hogy zavartalan lesz az általa üzemeltetett kórházakban a betegellátás és minden dolgozó időben megkapja a munkabérét.