Fórumozásért állították katonai bíróság elé

2009.04.09. 08:35 Módosítva: 2009.04.09. 09:31
Szerdán tárgyalták annak a rendőr főhadnagynak az ügyét, akit a katonai ügyészség bujtogatással vádolt egy fórumhozzászólása miatt. Torzsa Endre a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete honlapján saját nevén regisztrált, és felháborodásának adott hangot, amiért a szakszervezet főtitkárát bujtogatással gyanúsítják a rendőri vezetést kritizáló megnyilvánulásai miatt. Ezután őt is meggyanúsították.

"Elolvastam a gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyvet. Hát percekig csak tátottam a számat, hogy idáig képesek voltak ennek a szervezetnek a vezetői eljutni, hogy valakit amiatt vonnak felelősségre, mert elmondja az igazságot, a valóságot! [...] Az, amit Judit azokban a cikkekben leírt egytől-egyik igazak! És ezt minősítik bűncselekménynek? Az a bűncselekmény, hogy maguknak adják az illetményeltérítéseket, a jutalmakat, a soron kívüli előléptetéseket, az ilyen-olyan érdemrendeket, kereszteket, szalagsávokat! A kisrendőrök meg lassan a családjukat nem tudják eltartani, hó végén üres a kassza!"

Többek között ez áll abban a fórumhozzászólásban, amelyet Torzsa Endre rendőr főhadnagy a valódi nevén regisztrálva követett el 2008. márciusában a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete honlapján, miután elolvasta a TMRSZ főtitkárának, Szima Judit rendőr alezredesnek a weboldalon közzétett gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyvét, amelyből kiderült: Szimát a TMRSZ állásfoglalásai, és egy sajtótájékoztatón elhangzottak miatt bujtogatás vétségével gyanúsította meg a Budapesti Katonai Ügyészség.

A katonai ügyészség szerint az elöljáró, illetve a szolgálati rend vagy fegyelem iránti elégedetlenség szítására alkalmasak, ezért bujtogatásnak minősülnek Szima kijelentései, melyek szerint rendőri vezetők kétes vállalkozói kapcsolatokat építenek, lábbal tiporják a munkajogi normákat, elherdálják a közpénzt, és a politika elvárása szerint értelmeznek alapvető emberi jogokat szabályozó jogszabályi rendelkezéseket. A gyanúsítás szerint bujtogatásnak minősül az is, hogy a TMRSZ elnézést kért azoktól az állampolgároktól, akiket "prostituálódott rendőri vezetőink és bűnös magatartású rendőr kollégáink tevékenysége jogaiban, emberi mivoltában sértett, meggyalázott".

Szima meggyanúsításán háborodott fel Torzsa Endre annyira, hogy - ahogyan a katonai ügyészség később kinyomozta - "a hódmezővásárhelyi lakásában lévő saját tulajdonú számítógépéről" ingerült fórumhozzászólásra ragadtadta magát. Annak a véleményének adott hangot, hogy a katonai ügyészségnek inkább a Szima által megfogalmazott állítások igazságtartalmát kellene vizsgálnia, ahelyett hogy egy több ezer fős tagsággal rendelkező érdekképviseleti szervezet vezetőjét vegzálják, aki a kisrendőrök jogos elégedetlenségéről beszél.

Torzsa Endrét ezután gyanúsítottként idézték a Szegedi Katonai Ügyészségre, ahol őt is bujtogatással gyanúsították meg a fórumhozzászólás miatt azon az alapon, hogy a hozzászólást "legalább két rendőr kollégája olvasta", ezért az elégedetlenség szítására alkalmas. A főhadnagy azzal védekezett, hogy ő maga is szakszervezeti tisztségviselő, ezért az ő véleménynyilvánítására más szabályok vonatkoznak, mint egy átlagos rendőrére, akinek a rendőrségi törvény valóban korlátozza a véleménynyilvánítási szabadságát. Nem állt szándékában elégedetlenséget szítani, amit leírt, azt "mindenki tudja, erről nap mint nap beszélnek a rendőrök egymás között".

A szakszervezet honlapjának vendégkönyvében egyébként több százan hozzászóltak a témához, többségük sokkal keményebb hangnemet ütött meg, de ellenük nem indult eljárás, mert Torzsával ellentétben nem adták a valódi nevüket a véleményükhöz.

A Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa szerdán tárgyalta az ügyet, az ügyész pénzbüntetést és lefokozást kért a főhadnagyra, akinek 15 éves pályafutása során még soha nem volt fegyelmi problémája. A bíróság viszont arra a következtetésre jutott, hogy eljárásjogi hibát vétett az ügyészség a vádemelésnél, ugyanis egyszer már bűncselekmény hiánya miatt megszüntették ezt a büntetőeljárást, és azt a döntést a Katonai Főügyészség jogszerűtlenül helyezte hatályon kívül: a nyomozás továbbfolytatását csak a bíróság rendelhette volna el.

Így aztán ítélet nélkül ért véget a TMRSZ berkeiben nagy felháborodást kiváltó eset, és nem derült ki hogy meddig terjed a rendőrök szabad véleménynyilvánításhoz fűződő joga az interneten.

A cikket itt lehet kommentálni