Gazdálkodj okosant adnának ajándékba Gyurcsánynak

2009.04.09. 12:50 Módosítva: 2009.04.09. 14:14
Az Index olvasói őszödi beszéd cédével, koldusbottal, tanulóvezető matricával, egy 15 ezer milliárd forintról kiállított csekkel vagy egy lemerített hitelkártyával búcsúztatnák Gyurcsány Ferencet. Levélíróink szerint találó búcsúajándék lenne egy sánta kiskutya és egy Gazdálkodj okosan! társasjáték is. Sokan ajándékoznának utazást a kormányfőnek, de érdekes, mindenki csak odaútra szóló repülőjegyet venne.

Az utolsó kormányülésen Gyurácsány Ferenctől a női kormánytagok egy tollat, a férfiak ezüst mandzsettagombot kaptak, amelyen a Magyar Köztársaság felirat látható és egy stilizált liliom. Ajándék azonban Gyurcsány Ferecnek is jár. Felhívásunkra, hogy milyen ajándékkal kellene búcsúztatni Gyurcsány Ferencet, néhány óra leforgása alatt közel ezer levelet kaptunk.

Ezek között azonban csak elvétve találni olyan unalmas ajándékot, amelyet a kormánytagok kaptak a búcsúbulin. Egyik levélírónk, Kovácsné különösebb kommentár nélkül egy szép hollóházi készletet ajándékozna Gyurcsány Ferencnek a munkájáért. Érdekes módon szintén Kovácsnénak hívják azt a másik kedves olvasónkat, aki ezt írta: "Az ajándékom pedig Önnek, továbbá minden állam- és kormányfőnknek: egy szép – talán lila-arany – szalaggal átkötött doboz. Látszólag üres. Szeretettel töltöttem meg, soha nem fogy ki!"

Ha Gyurcsány Ferenc hirtelen felszabaduló szabadidejében végigolvasná a hozzánk beérkezett e-maileket, hamar rájönne, hogy nem a Gyurcsány-blog lelkes kommentjeit olvassa, mert a fenti kettőn kívül már nem nagyon találna hasonló levelet. Búcsúajándék Gyurcsánynak című felhívásunkra beíró olvasóink jelentős részének e-mailjét nem áll módunkba idézni, mert ezek ajándékként az élet kioltására alkalmas, rögzítésre használt, jellemzően kenderből font háztartási eszközt, lőport tartalmazó fémhengert, mérgező kémiai anyagot rejtő kapszulát javasolnak, vagy az Indexen nem preferált animálszex területére tévednek. A legcizelláltabban talán az az olvasónk fogalmazott, aki nagyvonalúan egy lovat adna ajándékba Gyucsány Ferencnek, igaz, az ország rossz állapotaira való tekintettel csak részletekben, és legelőször a ló egy bizonyos szervét nyújtaná át.

Van olyan olvasónk is, akit felháborított kérdésünk, szerinte ugyanis Gyurcsány Ferenc nem érdemel ajándékot. Ezután irodalmi magasságokba áttérve, Übü királyt idézte, miszerint "egy kalap szahart érdemel".

Az immár a történelembe Gyurcsány-éraként bevonuló négy és fél év munkájának kifejezésére természetesen sokan javasolták a legkézenfekvőbb ajándékokat:

  • az öszödi beszéd platinalemezt
  • egy kordondarabot
  • egy elegáns aranyláncra akasztott színes gumilövedéket.

Nagyon sok olvasónk szeretné viszont benyújtani a számlát. Szép ajándék lenne a kormányfőnek egy svájci frank alapú lakáshitel csekkje. Más egy olyan csekket készített, amelyen a befizető neve Gyurcsány Ferenc, az összeg pedig 15 586 milliárd (a teljes államadósság emnnél magasabb, 19-20 ezer milliárd körül jár). A vicces kedvű ország részéről remek ajándék lenne a volt kormányfőnek egy elképzelhetetlen nagy hitelkerettel rendelkező Platina Gyémánt Arany hitelkártya is, amin a hitelkeret 110 százalékig ki van használva, írta egy másik olvasónk.

kep1

A most végre szusszanni tudó Gyurcsány Ferecnek lesz ideje nem hivatalos utazásokon is részt venni. Nem csoda, hogy sokan ajándékoznának neki repülőjegyet. Érdekes viszont, hogy mindenki "csak oda" útra gondolt például Szibéria hideg tájaira, Moldovába vagy Észak-Koreában, ahol erős a baloldal, vagy Tibetbe, ahol megvilágosodna. Thaiföld több szempontból is ideális uticél lenne, írta egy olvasónk, az országgal ugyanis nincs kiadatási egyezményünk.

Többen inkább a belföldi turizmust ajánlják a kormányfőnek. Van, aki Szendrőládra hívja pihenni a miniszterelnököt, és felajánlja neki, hogy lakjon egy hetet segélyosztáskor a falu közepén. Másik levélírónk szerint hivatali teendőinek átadása után Gyurcsány Ferenc lehetne az első hazai űrturista. Egy másik levelezőnk viszont nem csak Föld körüli pályára állítaná a kormányfőt, hanem egyenesen a Napba küldené, igaz, szerinte erre a kirándulásra vele mehetne Orbán Viktor is.

Most következzenek a szimbolikus ajándékok:

  • egy pár eredeti Nyúl edzőcipő
  • egy tükör
  • egy aranyos, de sánta kiskutya
  • egy jobbkormányos autó
  • egy tanulóvezető matrica
  • egy koldusbot
  • egy lyukas csónak Balatonöszödön
  • egy keljfeljancsi
  • egy hazugságvizsgáló, amely rossz válasz esetén azonnali elektrosokkot idéz elő
  • egy balettcipő a későbbi táncprodukciókhoz
  • egy curlingpálya a csúsztatás művészetének továbbfejlesztéséhez
  • egy zászló, amelyen zöld mezőben egy marha sovány tehén saját magát feji
  • egy csont-bőr formátumú malacpersely
  • egy pézsmapockot vagy egy durbincsot ábrázoló akrill festményt (bevalljuk, ennek a szimbolikáját nem sikerült felfejtenünk)
  • egy Balatonőszöd vége tábla

Enikő egy tepsi frissen illatozó buktát adna Gy.F.-nek. Jószívvel.

kep2

Jani egy rágót ajándékozna, mert "amikor látjuk a reklámot, akkor sok jóval kecsegtet és ki akarjuk próbálni. Kibontáskor illatos, az első pár percben jó íze is van - jó döntésnek tűnik. Később ez elmúlik - mikor kiköpjük már csak egy elhasznált, semmit sem érő, gusztustalan ragadós valami, amibe ha véletlenül belelépünk, még szabadulni is nehéz tőle."

Gyurcsány Ferenc biztos nagyon örülne annak is, ha ajándékba megkapná azt a diktafont, amellyel az őszödi beszédét rögzítették, elvégre akárhogy is vesszük, ez a kis masina határozta meg politikai pályáját az elmúlt három évben.

A könyv mindig szép ajándék. Olvasónk ezért elkészítené a Gyurcsány Ferenc válogatott igéretei című vaskos kiadványt, amely körülbelül 1000 oldalas lenne. Ha ez túl drága, akkor egy ennél sokkal kisebb könyvet is lehetne ajándékozni, Gyurcsány Ferenc Nagy igazmondások politikai pályám alatt című művét, ami mindösszesen három oldalas. A könyv mellé lehetne egy CD-t is adni, mégpedig Feri és az anyósa Lakatot tettem az anyósom szájára című lemezét, amely 2001-ben a Hungaroton gondozásában jelent meg.

Adhatunk játékot is. Például egy Gazdálkodj okosan! című társasjátékot, ami a jelek szerint kimaradhatott Gyurcsány Ferenc életéből, vagy egy Monopoly-t, hogy azon gyakorolja a stratégiát, ne az országon. Találó ajándék egy Rodolfo-bűvészdoboz is, sőt új nevet is lehetne adni neki: "Apró trükkök százai - Gyurcsány Ferenc bűvészdoboza".

Ennél sokkal nagyobb ajándékot is kapna azonban Gyurcsány Ferenc. Gabi egész életét neki ajándékozná. "Adnék neki ajándékba két évnyi panellakhatási lehetőséget, családostul. Hozzá havi bruttó hetvenezret, nejnek hatvanötezer bruttót. Sarki közértet, piacot, kínai piacot és MédiaMarhát, ahol a leggagyibb háztartási cuccokat veheti meg, ha már összespórolta a rávalót. Havi egy megfázást a családban, hogy költhessen patikára is, de cifrázhatja ezt némi derékfájással vagy ne adj' ég egy csonttöréssel is. Gyermekeinek korrepetálást, hogy ne bukjanak a suliban, egy-két támogatni való öreg hozzátartozót és egy - na jó, kegyes leszek, nem Trabit - idősöcske Skodát vagy Opelt."

Van, aki még ennél is nagyobb ajándékkal lepné meg a távozó miniszterelnököt. István egy egész országot adna ajándékba Gyurcsány Ferencnek. Olyat, ahol ő a miniszterelnök és egyben az ország egyetlen polgára is. Így ott szorongathatná magát, ahol csak akarná.