Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az esztergomiaknak adnák a városi cégek részvényeit

2009.04.09. 12:52 Módosítva: 2009-04-09 12:59:53
Esztergomban az Európai Parlament tagjainak június 7-i választásával egy időben helyi népszavazást tartanak arról, hogy az önkormányzati cégeket tömörítő holding részvényeinek egy részét lakossági tulajdonba adják - közölte a város polgármestere.

A szavazásra feltett kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?"

A fideszes Meggyes Tamás polgármester tájékoztatása szerint a Strigonium nevű holding 14 önkormányzati céget tömörít. A vállalkozást az önkormányzat tőkésítette fel, jegyzett tőkéje mintegy 1,3 milliárd forint.

A vállalatcsoport eredménye az előzetes adatok szerint 159 millió forint. A cégek mellett az értékbecslés szerint bruttó 6,9 milliárd forint értékű Aquasziget Élményfürdő is szerepel az önkormányzat vagyonjuttatásról szóló terveiben.

A kezdeményezést a Fidesz kilenc helyi képviselőjének javaslatára hagyta jóvá a város képviselő-testülete. Az előterjesztés szerint "a részvénytulajdon átadásával az esztergomi polgárokat bevonhatjuk cégeink működésébe ... vagyoni gyarapodásukat a közösségi tulajdonban való tulajdonszerzéssel támogatjuk ... ez a vagyonjuttatás hozamot is biztosítani képes a polgároknak, mint tulajdonosoknak".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?