Három hete az ország harmada még nem tudta, kicsoda Bajnai

2009.04.10. 07:00
Szili Katalin vezeti a politikusok népszerűségi listáját, Bajnai Gordon 29, Lendvai Ildikó 28 százalékon áll, náluk már csak Gyurcsány, Draskovics, Veres és Kóka népszerűtlenebb.

Nem javított a politikusok megítélésén az elmúlt hetek kormányválsága, derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadság felkérésére készült reprezentatív felméréséből. Márciusban ugyan csak Dávid Ibolya megítélése romlott szignifikánsan - öt ponttal -, de a mezőny többi tagjának a népszerűsége is csökkent. A kormányválságban legérintettebb szocialista politikusok közül országosan Szekeres Imre számít a legnépszerűbbnek 34 százalékos támogatottságával. Kiss Péter 30 százalékon áll.

Az új miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon mélyről kell induljon. Jelenleg 29 százalékon áll, alig valamivel kedveltebb elődjénél, a 26 százalékos Gyurcsány Ferencnél, aki csak Draskovics Tibornál, Veres Jánosnál és az utolsó helyét hónapok óta stabilan őrző, továbbra is csökkenő népszerűségű Kóka Jánosnál kedveltebb. Az MSZP új elnöke, Lendvai Ildikó 28 százalékon áll.

Különösebb büszkeségre az ellenzéknek sincs oka. Orbán Viktor ugyan dobogós helyen áll 41 százalékos népszerűséggel és 35 százalékkal Dávid Ibolya is az élbolyba tartozik, de Navracsics Tibor már Szekeres Imrével van egy súlycsoportban 34 százalékával, Semjén Zsolt és Kövér László pedig 30, illetve 29 százalékos népszerűséggel Bajnai és Gyurcsány mezőnyébe tartozik.

A Szonda Ipsos március 17-25. között, tehát a Gyurcsány Ferenc lemondását közvetlenül megelőző és követő napokban végezte felmérését 1500 fő megkérdezésével. Ezért is fordulhat elő, hogy az adatok szerint Bajnai ismertsége csupán 62 százalék, ezen biztosan javított a miniszterelnök-jelölt a felmérés óta eltelt időben.