Adalbert
15 °C
21 °C

Majtényinek nem kell díj a cigánybűnözőstől

2009.04.10. 12:32 Módosítva: 2009.04.10. 16:29
Majtényi László, az ORTT elnöke, volt adatvédelmi biztos visszaküldte kitüntetését a "cigánybűnözésről" beszélő Szabó Máté ombudsmannak.

A RomNet információja szerint Majtényi László egyszerűen postára adta a Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" nevű elismerést, és így juttatta el az állampolgári jogok biztosának. A volt adatvédelmi biztos, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke ezzel is kifejezte tiltakozását az állampolgári jogok biztosának "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt.

Majtényi László tavaly június 27-én kapta az elismerést Szabó Mátétól. Az ombudsman akkor közölte "Majtényi alakította ki a magyar adatvédelem alapvető kereteit".

Az állampolgári jogok biztosa a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Szabó Máté szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

Szabó a tiltakozások hatására bocsánatot kért és visszavonta szavait. "Olyan megfogalmazásokat használtam, amelyek szándékommal ellentétesen alkalmasak voltak rá, hogy többekben kétségeket ébresszenek az alkotmányos jogállam és az erőszakmentesség valamint a tolerancia, a szolidaritás és a multikulturalizmus melletti elkötelezettségemet, antirasszista meggyőződésemet illetően. Ezek a megfogalmazások nem tükrözik azt a felfogást, amit ombudsmanként, társadalomtudósként, a civil szféra kutatójaként és támogatójaként vallok" - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.