Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majtényinek nem kell díj a cigánybűnözőstől

2009.04.10. 12:32 Módosítva: 2009-04-10 16:29:56
Majtényi László, az ORTT elnöke, volt adatvédelmi biztos visszaküldte kitüntetését a "cigánybűnözésről" beszélő Szabó Máté ombudsmannak.

A RomNet információja szerint Majtényi László egyszerűen postára adta a Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" nevű elismerést, és így juttatta el az állampolgári jogok biztosának. A volt adatvédelmi biztos, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke ezzel is kifejezte tiltakozását az állampolgári jogok biztosának "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt.

Majtényi László tavaly június 27-én kapta az elismerést Szabó Mátétól. Az ombudsman akkor közölte "Majtényi alakította ki a magyar adatvédelem alapvető kereteit".

Az állampolgári jogok biztosa a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Szabó Máté szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

Szabó a tiltakozások hatására bocsánatot kért és visszavonta szavait. "Olyan megfogalmazásokat használtam, amelyek szándékommal ellentétesen alkalmasak voltak rá, hogy többekben kétségeket ébresszenek az alkotmányos jogállam és az erőszakmentesség valamint a tolerancia, a szolidaritás és a multikulturalizmus melletti elkötelezettségemet, antirasszista meggyőződésemet illetően. Ezek a megfogalmazások nem tükrözik azt a felfogást, amit ombudsmanként, társadalomtudósként, a civil szféra kutatójaként és támogatójaként vallok" - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.