Romániából venne ivóvizet a békési vízmű

2009.04.10. 18:53
A romániai Arad megyéből szállítanának jó minőségű ivóvizet Békés megyébe egy napokban aláírt szándéknyilatkozat értelmében, a Békés Megyei Vízművek Zrt. támogatja az elképzelést.

A szomszédos romániai megyéből szállított ivóvizet kevernének a békési vízhez, így javítva az utóbbi minőségét, erről írtak alá a két megye önkormányzatainak képviselői a napokban szándéknyilatkozatot, közölte a vízszolgáltató társaság sajtókapcsolatokért felelős főmunkatársa pénteken

Krisztován Anna elmondta: az úgynevezett Maros-hordalékkúp Romániában található nagyobb részéről nyernék ki a kiváló minőségű ivóvizet, és azt vezetéken továbbítanák Békés megyébe.

A térségben a hatályos előírásoknak ugyan egyelőre megfelel például a víz arzéntartalma (ami literenként legfeljebb 50 mikrogramm lehet), ám egy uniós előírás szerint az idei esztendő végére literenként 10 mikrogramm alá kellene leszorítani az arzéntartalmat, fűzte hozzá magyarázatként a vízszolgáltató társaság főmunkatársa.

Ennek érdekében már évek óta tervezik az ivóvíz minőségét javító programot, amely alapvetően vegyi technológiájú víztisztításra helyezi a hangsúlyt. Időközben Békés megye egyre több területen alakított ki szorosabb együttműködést a román szomszéddal, így napjainkra nem tűnik megvalósíthatatlannak, hogy egy vezetékrendszeren érkezzen a jó minőségű javító víz Békésbe.

A vízmű szakemberei szerint ráadásul az Arad megyéből érkező víz bekeverési költségei kedvezőbbnek tűnnek a vegyi arzénmentesítési technológia alkalmazásánál.