Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Felrobbantották a Magyarok Nyilai focilabdába rejtett bombáit

2009.04.11. 15:19 Módosítva: 2009.04.11. 16:26
Három robbanószerkezetet, éles lőfegyvert, hetven lőszert foglaltak le a nyomozók, és megtalálták azt a műhelyt, amelyben a robbanószerkezeteket előállították

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a négy férfit, akinél szerdán robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak a nyomozók - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szombaton.

Az NNI csütörtökön adott tájékoztatást arról, hogy Pest megye területén előző nap több helyszínen négy személyt fogtak el, mindegyikük megalapozottan gyanúsítható visszaélés robbanóanyaggal bűncselekmény elkövetésével.

Egy emberrel szemben - akit azzal gyanúsítanak, hogyEcsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára - a Központi Nyomozó Főügyészség jár el. Fazekas Géza szóvivő megerősítette a negyedik férfi előzetes letartóztatásba helyezését.

A gyanúsítottak a szabályok szerint ilyenkor egy hónapig maradnak előzetes letartóztatásban.

A rendőrség csütörtökön arról számolt be, hogy a nagy erők bevonásával végrehajtott, összehangolt akcióban az elsődleges szakértői vélemény szerint három robbanószerkezetet, éles lőfegyvert, hetven lőszert foglaltak le a nyomozók, és megtalálták azt a műhelyt, amelyben a robbanószerkezeteket előállították.

A műhelyben további robbanóanyagokat, két újabb robbanószerkezetet és az előállításukhoz szükséges eszközöket találtak a rendőrök. A nyomozás eddigi adataiból feltételezhető, hogy a lefoglalt szerkezeteket a gyanúsítottak aznap éjszaka fel akarták használni - közölte a rendőrség.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint több politikus ellen is merényletet terveztek a szerdán elfogott csoport tagjai. Draskovics Tibor az InfoRádiónak pénteken nyilatkozva úgy fogalmazott: "megjelent immár kézzelfoghatóan, fenyegetően a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus Magyarországon".

Mint mondta, a rendőrség hosszú munkával felderített egy olyan "terrorista sejtet", amelynek tagjai tudatosan, robbantásos és más súlyos bűncselekmények elkövetésére, egy merényletsorozatra készültek. Ennél enyhébb, de hasonló bűncselekményeket már elkövettek, bizonyos politikai célok szolgálatában.

Arra a kérdésre, hogy a csoport tagjainak valóban volt-e egy listája, amelyen több politikus is szerepelt, úgy válaszolt: "minden jel arra mutat, hogy merényletsorozatot készültek végrehajtani". A miniszter a nyomozás érdekeire hivatkozva arra nem adott választ, hogy pontosan kik voltak a merényletek célpontjai.

A merényletsorozathoz szükséges előkészületeket megtették: összeállították a végrehajtáshoz szükséges szerkezeteket, amelyek akár emberi élet kioltására, vagy súlyos kár okozására is alkalmasak. "Nagyon durva, ha úgy tetszik, elvetemült cselekményekre készültek" - jelentette ki Draskovics Tibor.

Azt még vizsgálják, hogy a gyanúsítottaknak van-e közük a romák elleni támadáshoz, de az biztos, hogy a csoport tagjai korábban is követtek el Molotov-koktélos támadásokat. A gyanúsítottak a magukat Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartoznak - mondta.

A magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet korábban már magára vállalta a Szilvásy György titokminiszter nyaralója elleni támadást, továbbá több, politikusok házai ellen elkövetett Molotov-koktélos támadást is, valamint a fővárosi Hollán Ernő utcai jegyiroda elleni támadást. Ezekben az ügyekben ismeretlen tettesek ellen nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve, terrorcselekmény és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Emellett az SZDSZ tájékoztatása szerint a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet halálosan megfenyegette John Emesét, a párt jelöltjét januárban, a ferencvárosi időközi országgyűlési választás előtt.