Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bírságcsökkentési javaslat a parlament előtt

2009.04.12. 10:13
A parkolási társaságok nem köthetik ki egy bíróság kizárólagos illetékességét sem, csökken a kiszabható bírság alsó határa - egyebek mellett ezek az új szabályok a közúti közlekedésről szóló törvény módosító javaslatában, amelyet a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter terjesztett pénteken a parlament elé. A szöveg az Országgyűlés honlapján olvasható.

Sok parkolási társaság köti ki általános szerződési feltételében egy bíróság illetékességét. Emiatt a kikötött bíróságok ügyforgalma - a ki nem fizetett bírságok miatt - aránytalanul megnő. Várhatóan augusztus 1-től a megbírságolt jármű tulajdonosának - üzembentartójának - lakhelye szerinti bíróságon lehet perelni.

Bírságot kell fizetniük augusztustól azoknak is, akik a gyermek biztonsági rendszer-, a motorkerékpár bukósisak- és a rádiótelefon használat szabályait sértik meg. Ezek az új bírságolási okok a fuvarozással elkövethető szabálysértések végére kerültek be. Eddig a bírság 50 ezertől 800 ezer forintig terjedhetett, a javaslat az alsó határt 10 ezer forintra csökkenti.

Jelenleg a jármű a bírságolást követően - a bírság kifizetéséig - két megszorítással tartható vissza. Az egyik, ha a megbírságolt fizetési készsége igazolt, a másik pedig az, ha a rakomány jellege ezt nem engedi meg (például élő állatot szállít a kamion). A jövőben akkor sem tartható vissza a jármű, ha a magbírságolt személy lakóhelye Magyarországon van, illetve rendelkezik a bírság kifizetésére szóló bankgaranciával.

A sebességtúllépés, a vasúti átjárón tilos jelzés ellenére történő áthaladás, az autópálya leálló sávjában történő folyamatos haladás, vagy a tiltott helyen történő megállás, várakozás miatt változatlanul 30-300 ezer forint közötti bírságot lehet kiszabni. A konkrét tarifát továbbra is a kormány szabja meg az említett határok között. Új szabály, hogy aki egy cselekménnyel több előírást is megszeg, annál az egyes bírság-tételeket össze kell adni.