Szavazhatunk a képviselői költségtérítésről

2009.04.14. 17:51 Módosítva: 2009.04.14. 17:59
A parlament elrendelte a népszavazást a képviselők költségtérítéséről, amit egy magánszemély, Seres Mária kezdeményezett. Az országgyűlési határozati javaslatra 360-an szavaztak igennel, "nem" szavazat nem volt. Három képviselő tartózkodott.

A népszavazásra feltett kérdés a következőképpen hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

A szavazáson jelen volt a kezdeményező, Seres Mária is.

Tartózkodott Borenszki Ervin (MSZP), Géczi József Alajos (MSZP) és a független Pettkó András.

Kedden kora délután az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságát Gyenesei István önkormányzati miniszter írásban arról tájékoztatta, hogy az országos ügydöntő népszavazással kapcsolatos feladatokra 3,9 milliárdot kell elkülöníteni a költségvetésben.

Répássy Róbert (Fidesz) javaslatára a bizottság a "legfeljebb" kiegészítéssel módosította a határozat összegre utaló szövegét. Az ellenzéki képviselő szerint meg lehet találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel olcsóbbá tehető az országos ügydöntő népszavazás.

Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy a 3,9 milliárd forintos népszavazás annyiba kerül, mint a képviselők négyéves költségtérítése.

Az országos ügydöntő népszavazás kiírását egy magánszemély kezdeményezte; Seres Mária az Országos Választási Bizottság megállapítása szerint mintegy 530 ezer érvényes aláírást gyűjtött össze.