Tűzoltókocsit küldenek Kóka telkére

2009.04.14. 12:36 Módosítva: 2009.04.14. 12:36
Hamarosan bíróságon folytatódik Kóka János, szabad demokrata frakcióvezető és XII. kerületi szomszédságának másfél éve kezdődött háborúja. Az ex miniszter megszerezte ugyan az engedélyeket a nemrég elkészült villa 4 ezer négyzetméteres telkének megosztásához, és a lakók beleegyezése nélkül meg tudta építetni a szennyvízelvezető csatornát, a szomszédok azonban azt állítják, a szakértői engedélyeket kozmetikázták.

Kóka János szomszédai április 3-án jogi képviselőjük útján hivatalosan is tájékoztatták a XII. kerületi önkormányzatot, hogy a politikus és barátnője több mint fél éve beköltözött a Normafa utca 45. alatt épült villájába. A levél azt követően született, hogy az önkormányzat értesítést küldött az érintett szomszédoknak a használatbavételi eljárás megindításáról. Az ügyvéd arra kérte a hivatalt, hogy intézkedjen a jogsértő állapot megszüntetéséről.

A szabad demokrata politikus és a környék lakói közötti viszony 2007-ben romlott meg, amikor kiderült, hogy az akkor még a gazdasági miniszteri posztot betöltő Kóka egyetértésük nélkül akarja felárkoltatni a hegyoldalban alatta fekvő utcát, és bevezetni a csatornát. A lakók többször blokádot vontak az építkezésre érkező munkások előtt. A patthelyzet miatt Kóka kérte a 4000 négyzetméteres telek alsó, a tiltakozó Alkony utcai szomszédokkal határos részének külön építési ingatlanná nyilvánítását. Miután ehhez megkapta az önkormányzat elvi beleegyezését, a szomszédsággal együtt megszűntette a tiltakozók jogi érintettségét is ez ügyben.

A szomszédok azonban fellebbeztek, és bírósághoz is fordultak. Szerintük ugyanis az egyébként védett erdővel borított telekrész külön helyrajzi számú telekké nyilvánításának nem voltak meg a feltételei. Az Urbán András ügyvéd által képviselt lakók szerint ugyanis az elkülönítés többek között a tűzvédelmi előírásoknak sem felel meg.

Az érvényes szabályozás szerint a telek akkor nyilvánítható önálló építési telekké, ha az megközelíthető tűzoltó kocsival. Kóka telkének beépítetlen alsó felét viszont házak veszik körül, és csak egy meredek gyalogos lépcsőn érhető el az Alkony és a Normafa utcából. A lakók azt kérik, hogy a politikus egy tűzoltóautó felvonultatásával bizonyítsa, hogy jogszerűen kapta meg a szakértői hozzájárulást.