A megyei elnökök bírták rá Bajnait a kormányfőségre

2009.04.15. 22:02 Módosítva: 2009.04.15. 22:04
Csak a szocialista megyei elnökök felkérése győzte meg Bajnai Gordont arról, hogy érdemes lehet elvállalni a kormányfőséget, jelentette ki első, miniszterelnökként adott interjújában a Népszabadságnak. Gyurcsány lemondási szándékáról nem tudott, maga is inkább távozott volna a kormányból.

Bajnai Gordon márciusban komolyan azt gondolta, hogy már nem sokáig lesz kormánytag, derült ki az új miniszterelnök a csütörtöki Népszabadságban megjelenő interjújából. A lap online kiadásában röviden idézett interjújában azt mondta, hogy nem tudott Gyurcsány távozási szánékáról.

"Az MSZP márciusi kongresszusát megelőző hetekben egy kormányülés után bementem Gyurcsány Ferenchez, és azt mondtam neki, hogy ha nem tudunk lényegesen nagyobbat lépni, ha nem tudjuk fölerősíteni a helyes irányba haladó, de az események mögött kullogó válságkezelést, akkor lemondok, abban tovább nem szeretnék részt venni" - nyilatkozta.

Bajnai elismerte, hogy ami Gyurcsány lemondása után következett, az "sokak számára méltatlan és lehangoló volt".

Miniszterelnöksége először a Gyurcsány lemondását követő csütörtökön merült fel, aznap éjjel hívta fel őt Gyurcsány a kérdéssel. "Ez még nem győzött volna meg, nemet mondtam" - nyilatkozta. Másnap aztán "egy újabb sikertelen kör után ugyanezt egy sor szocialista megyei elnök is megerősítette. Ekkor jutottam arra az elhatározásra, hogy nem szabad nemet mondani a fölkérésre, mert valóban komoly veszélyben van az ország a gazdasági válság miatt, és arra is van esély, hogy a szocialista párt vállalja egy kemény válságkezelés parlamenti felelősségét" - mondta.