Antall után Bajnai is férfikormányt vezet

2009.04.15. 12:06 Módosítva: 2009.04.15. 16:21
Hiába van az MSZP-ben női kvóta, ez csak a parlamenti képviselőkre vonatkozik, a kormánytagokra nem: hosszú idő óta Bajnai Gordoné lesz az első kormány, ahol a nők nem képviseltetik magukat.

A kommunizmus bukása utáni első kormányban miniszteri szinten egyáltalán nem voltak nők, sőt, Antall utódja, Boross Péter kabinetében sem. Igaz, a két kormány között Antall halála után a miniszterelnök mellett csak a belügyminiszter személye változott: Borosst Kónya Imre követte. És egy évig tagja volt még a kabinetnek Botos Katalin, igaz, tárca nélkül.

A rendszerváltás utáni első női miniszterre négy évet és két választást kellett várni: Horn Gyula munkaügyi miniszterré nevezte ki Kósáné Kovács Magdát. Kósánénak azonban Bokros Lajos pénzügyminiszterrel hatásköri konfliktusa támadt, ezért 1995. decemberben lemondott, így a Horn-kormány is nő nélkül maradt.

Orbán Viktor kormányában az állandóságot és a nőket Dávid Ibolya igazságügyi miniszter képviselte.

A nő miniszterek reneszánszát hozta a 2002-ben felálló Medgyessy-, majd az azt követő Gyurcsány-kormány. Lamperth Mónika belügyminiszter, Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Csehák Judit – Németh Miklós kormányában betöltött pozíciója után ismét – egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, Lévai Katalin pedig tárcanélküli miniszter volt. Négy nő soha azelőtt nem volt tagja egyetlen magyar kormánynak sem.

Gyurcsány érkezésével Lamperth megőrizte posztját, majd átnyergelt szociális és munkaügyi miniszternek. Göncz Kinga előbb ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi, majd külügyminiszter lett. Horváth Ágnes egy évig volt egészségügyi miniszter, és miatta – azaz Gyurcsány őt ért támadása miatt – bomlott fel a koalíció. Gyurcsány kisebbségi kormányának a tagja volt a Lamperthet követő Szűcs Erika a szociális és munkaügyi miniszteri poszton.

Nem kell azért temetni a nő politikusokat: a négy parlamentbe jutott párt közül – bár az MDF-nek most éppen nincs frakciója – kettőnek nő az elnöke: Lendvai Ildikó az MSZP-é, Dávid Ibolya az MDF-é. Az MSZP európai parlamenti választási listájának első három helyét is nők foglalják el: Göncz Kinga, Herczog Edit és Gurmai Zita. Csoda-e hát, ha nem maradt szocialista nő, aki kormányzati szerepet vállalhatott volna?