A levegőben lóg három SZDSZ-es

2009.04.16. 12:07 Módosítva: 2009.04.16. 12:11
A konstruktív bizalmatlansági indítványról nem szavazó képviselők ügyét tárgyalja az SZDSZ-frakció csütörtökön. Azt lebegtetik, hogy Gulyás Józsefet, Velkey Gábort és Béki Gabriellát akár ki is zárhatják, erre azonban kicsi az esély, mert a képviselőcsoport kétharmadának kéne támogatnia a kezdeményezést.

Az SZDSZ csütörtöki frakcióülésén napirendre kerül a kedden az Országgyűlésben szavazásra bocsátott konstruktív bizalmatlansági indítványról nem szavazó képviselők ügye is. Gulyás József, Béki Gabriella és Velkey Gábor nem nyomtak gombot.

Kedden a három képviselő arra kérte a frakciót, hogy az SZDSZ testületeinek döntése ellenére kapjanak felmentést a kötelező szavazás alól, de ezt az engedményt nem kapták meg.

Gulyás József emellett az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában lényegében megbuktatta Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterjelöltet.

A Hírszerző szerint Hankó Faragó Miklós a frakció alapszabályának betartásáért felelős bizottság tagjaként kezdeményezte a három képviselőtársa kizárását; ha indítványához további négy képviselő csatlakozik, akkor a kérdés a ma délutáni frakcióülés napirendjére kerül.

Úgy tudjuk, valóban a levegőben van, hogy kizárják a három önállósult képviselőt a frakcióból, ehhez azonban a képviselőcsoport kétharmadának támogatása szükséges, ami 13 támogatót jelent.

Formailag ugyan szabályos lenne, hogyha négy frakciótag aláírásával kezdeményeznék kizárásukat, de Horn Gábor ügyvivő az Indexnek azt állította, hogy ilyen beadvány egyelőre nem született.

A csütörtöki frakcióülés napirendjén eredetileg csak az szerepelt, hogy a liberális politikusok megismerhetik Bajnai Gordon kormányprogramjának egy, a miniszterelnök által kedden számukra bemutatottnál részletesebb változatát, majd vitázhatnak róla. A nem szavazó képviselők ügyében pedig olyan döntés is születhet, hogy pénzbüntetéssel, parlamenti tisztségeikből való visszahívással, illetve kizárással sújthatják őket.

A szabadságon lévő Fodor Gábor pártelnök nem vesz részt a csütörtöki frakcióülésen.