Itt az első nőkormány

2009.04.16. 20:50
Míg Finnországban a miniszterek többsége nő, addig Magyarországon még Lamperth Mónika sem kapott miniszteri szerepet. Pedig össze lehetne állítani nálunk is csupa nőből álló kormányt. Most erre tettünk kísérletet: a fontos posztokon szakértőkkel, a hanyagolhatóakon pedig ismert és kevésbé ismert MSZP-s nő politikusokkal.

„Ha van egyetlen olyan körülmény, amely miatt lelkiismeret-furdalásom van, az az, hogy nincs nő a miniszterek között, pedig törekedtem rá, hogy legyen. De nem csodálom, hogy a jelenlegi körülmények között nem vállalták. Ebből a szempontból bizonyosan jó, hogy ez a kormány csak egy évig marad a tisztségében, a következőnek pedig már lesz lehetősége arra, hogy női minisztere is legyen.”

Ezt nyilatkozta Bajnai Gordon a csütörtöki Népszabadságban. Ami igaz, az igaz: tényleg kellemetlen, hogy egyetlen EU-országként nincs nő a kormányban. Pedig jelöltek lennének bőven. Összeszedtük azokat a miniszterjelölteket, akikre lecserélheti a gyengélkedő férfiakat: akiknek alkalmasságát mi sem bizonyítja jobban, hogy Vahl Tamásnak már a kinevezése előtt vissza kellett lépnie.

Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Lamperth Mónika

Az 52 éves szocialista nőpolitikus kiválóan alkalmas a kancellária vezetése, mert eddigi pályája során alkalma volt megismerni az államigazgatás és a minisztériumok és nem utolsósorban az MSZP világának útvesztőit. Bizonyított már a belügyminiszteri, az önkormányzati, majd a szociális és munkaügyi miniszteri poszton, igaz utóbbi két munkahelyén csak rövid ideig tevékenykedhetett – szigorúan az ország érdekében.

Társadalompolitikai egyeztető miniszter: Szili Katalin

07

Világossá vált, miután elvállalta a pécsi polgármester-jelöltséget, hogy elege van az idegőrlő parlamenti napközis tanárnő szerepből, nem akarja már fegyelmezni a rosszalkodó képviselőket. A poszt azzal az előnnyel is jár, hogy még mindig hivatali autóval járhat állami programnak álcázott pécsi kampányrendezvényekre.

Szociális és munkaügyi miniszter: Vidorné Szabó Györgyi

vidorne szabo gyorgyi

Egész pontosan Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi. Vidám hangzású neve üdítően hatna a kemény szociális intézkedések bejelentése közben. Nem elhanyagolható a salgótarjáni illetőségű szocialista politikus eredeti végzettsége sem: legalább húsz évig dolgozott gyógytornászként. Az Indexnek 2005-ben azt mondta, a Medgyessy-kormány egyebek mellett a 13. havi nyugdíjjal küzdött a szegénység ellen. Most valószínűleg épp ellenkező eszközökkel kell majd küzdenie az ország teljes elszegényedése ellen.

Önkormányzati miniszter: Gy. Németh Erzsébet

A 2002-es főpolgármester-jelöltsége óta vár a nagy feladatra, és lám, itt van. Ki ismerné jobban nála az önkormányzatokat a pártban (na jó, ott van Botkáné, akire, mint látni fogják, más, fontos megbízatás vár), és ki vágyna jobban egy miniszteri posztra a szocialista nők közül?

Közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter: Heinczinger Mária

Elsősorban is közlekedési, legalábbis az eddigi szakmai pályája alapján. A KTI Közlekedéstudományi Intézet közlekedéspolitikai és közlekedésgazdasági tagozatát vezeti, a német Continental magyarországi cégének, a váci ContiTechnek az ügyvezető igazgatója. Okleveles közgazdász, így a közlekedési szakma gazdasági vetületei sem idegenek számára. Ellene szól, hogy miniszterként feltehetően erősödne a közúti közlekedési lobbi ereje, és általában a közlekedési ágazat súlya a minisztériumban, mellette, hogy sikeres tudott lenni egy tradicionálisan férfiasnak gondolt szakmában. És ne felejtsük, a magyar közlekedés ügyét szolgálja már – hogy mennyire sikeresen, az megítélés kérdése – egy Heinczinger.

Külügyminiszter: Horváthné Fekszi Márta

Méltatlanul volt eddig háttérbe szorítva az egyetem után rögtön a Külügyminisztériumba került egykori diplomata, aki élt Kijevben, Bécsben és Los Angelesben. A parlamenti interpellációkban remekül helyettesíti főnökasszonyát, Göncz Kingát, nála jobban kevesen teszik helyre Nabucco-ügyben Németh Zsoltot, aki ráadásul soha nem élt Kijevben.

Pénzügyminiszter: Hegedűs Éva

Pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár volt a Horn-kormány idején, 1994-től két évig, a gazdasági tárca energetikai helyettes államtitkára az Orbán-kabinetben 2000-től 2002-ig. A kettő között, 1996-tól elnökként vezette a Magyar Fejlesztési Bankot, 2000-ig a Földhitel és Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese volt. A gazdasági tárcától négy évre az OTP-hez igazolt, ahol ügyvezető igazgatóként, valamint az OTP Lakástakarékpénztár elnökeként dolgozott. Innen váltott a B&G Hitel és Lízing vezérigazgatói székébe. A Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi szakosztályának elnökségi tagja, a Mavir Zrt. igazgatóságának tagja, korábban az MVM, az árutőzsde és az ÁPV igazgatósági tagja is volt. Az MSZP jól kordában tarthatná Hegedűs Évát, ha Szabó Évát jelölnék mellé államtitkárnak, aki Veres feleségeként bizonyára ismeri az előző évek pénzügyminisztériumi csínytevéseit, azokat a finom kis trükköket, amiket a kreatív megoldásokra egyébként kevés teret engedő költségvetési politikában és makrogazdasági számításokban alkalmaztak.

Nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter: Palócz Éva

Közgazdász, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató vezérigazgatója. Dolgozott az Állami Vagyonügynökségnél, a Budapest Banknál és az MNB-ben, a Kopint-Datorgnak vezérigazgató-helyettese volt, mielőtt annak gazdaságkutató szakmai stábját ki nem szervezték onnan. Főként makrogazdasági elemzésekkel, fiskális és monetáris politikai kutatásokkal foglakozik. Részt vett a Reformszövetség munkájában, tagja volt a 2005-ben életre hívott adóreform-bizottságnak és a versenyképességi kerekasztalnak is résztvevője, a közgazdasági társaság elnökségének tagja. Már állami cégnél dolgozva is sokkal borúlátóbb – ám később realistábbnak bizonyult – prognózisokat készített a stábja, mint például egy olyan kutatóintézet, amely vezetőjét miniszterelnök-jelöltként is emlegették.

Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Frankné Kovács Szilvia

Bevalljuk, nem volt könnyű megtalálni, de kitartó keresgélés után megvan a megfelelő jelölt. Frankné Kovács Szilvia a parlament szakbizottságának a tagja, vidéki születésű, tehát látott már traktort, dolgozott a Tolnanémedi és Tamási Béke Mezőgazdasági Szövetkezetben, szakértelmét pedig az MSZP-tagsága is erősíti.

Igazságügyi és rendészeti miniszter: Csiha Judit

Az 59 éves MSZP-s politikus a hetvenes-nyolcvanas években ügyész volt, majd 1988-tól a politika felé fordult vagy ebbe az irányba fordították a történelem szelei. A rendszerváltást Erzsébetváros tanácselnökeként élte meg. Jogi és politikai ismereteit a Horn-kabinetben kamatoztatta, 1996-ig az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára volt, majd privatizációért felelős tárca nélküli miniszter.

Egészségügyi miniszter: Vojnik Mária

Két nő, Csehák Judit és Horváth Ágnes már megmutatta magát az egészségügyi miniszteri poszton, itt az idő, hogy Vojnik Mária is bizonyítson, és kilépjen az örökös államtitkári pozícióból. A mátészalkai születésű politikusnő 2003 és 2006 között az egészségügyi tárca politikai államtitkára, majd államtitkára volt. Az SZDSZ-es reform idején háttérbe szorult, de 2008-ban ismét visszatért régi székébe. Honlapján saját magától idéz, eképpen: "Azért dolgozom, hogy senki ne betegedjen meg azért, mert szegény, hogy senki ne szegényedjen el azért, mert beteg". Nagy előnye lehet, hogy pszichiáterként éveket dolgozott egy elmegyógyintézetben, így valószínűleg kiválóan el tud igazodni a politika világában is.

Oktatási és kulturális miniszter: Botka Lajosné

Kémia-fizika szakos középiskolai tanárként egy szegedi szakközépiskolában tanított, majd 1976-tól a szolnoki Varga Katalin Gimnázium tanára, igazgatóhelyettese és igazgatója 2002-ig. Botka Lajosnénak nőként fontos szerepe volt a hazai politika alakításában, ő szülte ugyanis Szeged polgármesterét, Botka Lászlót. De ez még semmi. Maga Botka Lajosné 2002 és 2006 között Szolnok polgármestere volt, így a családi ebédeken az egyik megyei jogú város vezetője merte ki a levest a másik megyei jogú város vezetőjének. Botka Lajosné tehát volt tanár, vezetett iskolát és várost is. Itt az idő, hogy egy minisztériumot is megkapjon.

Honvédelmi miniszter: Vadai Ágnes

Igaz ugyan, hogy jelenlegi főnökével, Szekeres Imrével egyetemben nem volt katona, elkötelezettségéhez nem fér kétség. Régóta kipróbált tagja a Honvédelmi bizottságnak, Gyurcsány honvédelmi államtitkárrá emelte, egy sor NATO-ország nyelvén beszél, és 2000-től tanít a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

Környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Gyárfás Ildikó

Erre a posztra nehéz embert találni párton belül. Főként nőt, hiszen az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságában mindössze ketten képviselik a szebbik nemet, igaz, mindketten az MSZP tagjai. A környezetvédelmi miniszteri posztra Gyárfás Ildikó látszik alkalmasabbnak. Az 59 éves politikus a kazincbarcikai vegyipari technikumban érettségizett, majd kémia-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Később a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karán környezetvédelmi szakmérnöki diplomát is szerzett. 1978-1989-ig MSZMP-tag volt, de a kilencvenes évek első felében függetlenként politizált a kazincbarcikai képviselőtestületben és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésben. Az MSZP-be 1995-ben lépett be, országgyűlési képviselő 2006-ban lett, azóta a környezetvédelmi bizottság tagja.

Polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter: Dobrev Klára

SZT4094

Ficsor Ádámot Gyurcsány emberének tartják, ez a vád azonban nem állja meg a helyét Dobrev Klára esetében, aki Gyurcsány asszonya, de helyesebb ha azt mondjuk: Gyurcsány Dobrev embere. A Nemzetbiztonsági bizottság újabb ülésén valószínűleg ugyanúgy nem támogatják majd, mint Ficsort – hacsak addig nem rúgják ki az SZDSZ-ből Gulyás Józsefet és hintik be sóval a helyét –, de ettől még lehet valakiből jó miniszter; tudják, Gyenesei Istvánt sem támogatta a bizottság, oszt mégis milyen jó miniszter lett.