Verest is jelölhetik frakcióvezetőnek

2009.04.16. 15:30 Módosítva: 2009.04.16. 15:34
Mesterházy Attila mellett Veres János is kapott jelölést az MSZP frakcióvezetői posztjára a munkacsoportoktól.

Lendvai Ildikó többek között azzal a feltétellel vállalta a pártelnöki felkérést, hogy ha a frakcióvezetői posztról leköszön, akkor helyette Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető-helyettest választják meg a képviselőcsoport vezetőjének.

A leköszönő frakcióvezető kongresszusi bejelentésének ellenére, a frakció több munkacsoportja is jelölte a tisztségre Veres János távozó pénzügyminisztert. Az információk szerint egyes munkacsoportok csak Mesterházy Attilát, mások csak Veres Jánost támogatják, míg vannak olyanok, amelyek mindkét politikus jelölésére javaslatot tettek.

A frakció jelölőbizottsága csütörtökön döntött volna arról, kinek a nevét terjeszti a hétfői frakcióülés elé, de ezt a döntést hétfő reggelre halasztotta, mert addig egyeztetni akar a jelöltekkel.

Veres Jánosnak először azt kell eldöntenie, hogy elvállalja-e a Bajnai Gordon miniszterelnök által felajánlott, keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosi posztot. Erről és a poszt tartalmáról jelenleg is folynak a tárgyalások.

Nehezíti a döntést, hogy ha Veres János lenne a frakcióvezető-jelölt, az szembe menne Lendvai Ildikó kívánságával. Ha Veres János nem a frakcióvezetői, hanem a helyettesi posztért indul, akkor várhatóan nem lesz kihívója - mondták a szocialista politikusok.

A távozó pénzügyminiszter jelölése egyes vélemények szerint azt üzeni a pártvezetésnek, hogy a képviselők megelégelték a paktumokat, mások viszont úgy látják, az üzenet Bajnai Gordonnak szól: van támogatottsága a kormányból kimaradt Veres Jánosnak.

Hétfőig derül ki, egyes vagy többes jelölés lesz-e a frakcióvezetői posztra.