Judit
2 °C
7 °C

84 százalék szerint Orbán is megszorítana

2009.04.17. 06:58 Módosítva: 2009-04-17 07:00:27
Bizakodóbban tekintenek Bajnai programjára a magyarok, mint két hete, bár így is csak a lakosság harmada szerint javul majd a gazdasági helyzet a megszorításoktól. Pedig azokat négyötödük szükségesnek tartja, 84 százalékuk szerint meg a Fidesz sem tenne mást.

Statisztikailag releváns mértékben nőtt a bizalom Bajnai Gordon programja iránt, derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadság felkérésére készült közvélemény-kutatásából. Az adatok szerint április 15-én a megkérdezettek 35 százaléka vélte úgy, hogy az új miniszterelnök válságcsomagja javítani fog az ország helyzetén, ez hétpontos javulás a legutóbbi, április 1-i méréshez képest.

Bajnai alapvetően csak a kormánypárti szavazók támogatására számíthat - az nem derül ki egyértelműen, hogy az SZDSZ szavazóit kormánypártinak tekintik-e -, hiszen körükben 74 százalék várakozásai pozitívak, míg a bizonytalanok körében csupán 38, az ellenzékiek körében 20 százaléknyi szavazó számít javulásra.

Az elutasítottság a mérések szerint Bajnai személyének szól, hiszen még az ellenzéki szavazók 73 százaléka szerint is mindenképpen szükség van megszorításokra, csupán 22 százalékuk véli úgy, hogy anélkül is túl lehetne jutni a válságon. A kormánypártiak 92, a bizonytalanok 81 százaléka szerint szükséges a megszorítás, azaz összességében a megkérdezettek 79 százaléka szerint kell vágni a költségvetésen.

Ennél is többen vélik úgy, hogy ha most a Fidesz lenne kormányon, az is megszorításokat hajtana végre. Összességében a magyarok 84 százaléka gondolja ezt. A bizonytalanok és az ellenzékiek 83, a kormánypártiak 90 százaléka véli úgy, hogy a Fidesz is megszorító intézkedésekkel igyekezne rendbe tenni a gazdaságot.

A felmérés szerint a megkérdezettek inkább vélik alkalmasnak Bajnai Gordont a válságkezelésre, mint Orbán Viktort. Előbbi 2,8-as, utóbbi 2,4-es osztályzatot kapott az ötfokú skálán. Összességében a két politikus alkalmasságát nagyjából azonosnak vélik, Bajnai 2,7-es, Orbán 2,8-as értékelést kapott.

Bajnai legnépszerűbb javaslata nem meglepő módon az állami vállalatok vezetőinek bércsökkentése, ez 4,4-es osztályzatot kapott, de még a szociális kiadások csökkentése is 2,4-es pontszámot ért el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?