84 százalék szerint Orbán is megszorítana

2009.04.17. 06:58 Módosítva: 2009.04.17. 07:00
Bizakodóbban tekintenek Bajnai programjára a magyarok, mint két hete, bár így is csak a lakosság harmada szerint javul majd a gazdasági helyzet a megszorításoktól. Pedig azokat négyötödük szükségesnek tartja, 84 százalékuk szerint meg a Fidesz sem tenne mást.

Statisztikailag releváns mértékben nőtt a bizalom Bajnai Gordon programja iránt, derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadság felkérésére készült közvélemény-kutatásából. Az adatok szerint április 15-én a megkérdezettek 35 százaléka vélte úgy, hogy az új miniszterelnök válságcsomagja javítani fog az ország helyzetén, ez hétpontos javulás a legutóbbi, április 1-i méréshez képest.

Bajnai alapvetően csak a kormánypárti szavazók támogatására számíthat - az nem derül ki egyértelműen, hogy az SZDSZ szavazóit kormánypártinak tekintik-e -, hiszen körükben 74 százalék várakozásai pozitívak, míg a bizonytalanok körében csupán 38, az ellenzékiek körében 20 százaléknyi szavazó számít javulásra.

Az elutasítottság a mérések szerint Bajnai személyének szól, hiszen még az ellenzéki szavazók 73 százaléka szerint is mindenképpen szükség van megszorításokra, csupán 22 százalékuk véli úgy, hogy anélkül is túl lehetne jutni a válságon. A kormánypártiak 92, a bizonytalanok 81 százaléka szerint szükséges a megszorítás, azaz összességében a megkérdezettek 79 százaléka szerint kell vágni a költségvetésen.

Ennél is többen vélik úgy, hogy ha most a Fidesz lenne kormányon, az is megszorításokat hajtana végre. Összességében a magyarok 84 százaléka gondolja ezt. A bizonytalanok és az ellenzékiek 83, a kormánypártiak 90 százaléka véli úgy, hogy a Fidesz is megszorító intézkedésekkel igyekezne rendbe tenni a gazdaságot.

A felmérés szerint a megkérdezettek inkább vélik alkalmasnak Bajnai Gordont a válságkezelésre, mint Orbán Viktort. Előbbi 2,8-as, utóbbi 2,4-es osztályzatot kapott az ötfokú skálán. Összességében a két politikus alkalmasságát nagyjából azonosnak vélik, Bajnai 2,7-es, Orbán 2,8-as értékelést kapott.

Bajnai legnépszerűbb javaslata nem meglepő módon az állami vállalatok vezetőinek bércsökkentése, ez 4,4-es osztályzatot kapott, de még a szociális kiadások csökkentése is 2,4-es pontszámot ért el.