Békésen követelőztek a szakszervezetek

2009.04.18. 14:47 Módosítva: 2009.04.18. 15:00
Igazságosabb teherelosztást és haladéktalan tárgyalásokat követeltek a szakszervezeti vezetők a Parlament előtt tartott demonstráción. A másfél órás rendezvényt csak néhány ismert Kossuth téri tüntető zavarta meg, de nem nagyon.

Néhány ezren vettek részt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) szombati budapesti demonstrációján. A kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozók az Alkotmány és az Akadémia utcában gyülekeztek, onnan vonultak át kevéssel 11 óra előtt a Parlament elé.

„Azért választottuk ezt a helyszínt, mert itt születnek olyan döntések, amelyek gyakran nem veszik figyelembe a társadalmi hatásokat" - mondta az elsőként felszólaló Pataky Péter MSZOSZ-elnök. Bajnai Gordon kijelentésére utalva azt mondta, nem mindegy, kinek, mennyire és meddig fog fájni a csomag. „Nem tudunk elfogadni olyan programot, ami nem arányos. A vagyonra és a tőkejövedelmekre vessenek ki átmeneti adót!" - követelte.

Harc a kaszinókapitalizmus ellen

Pataky bírálta a parlamenti képviselőket, amiért a saját zsebükre évek óta képtelenek szabályokat alkotni. „Olyanok állnak itt, akik bérből, fizetésből vagy nyugdíjból élnek, és nem tudják számla nélkül elszámolni a költségeiket" - mondta.

Az MSZOSZ elnöke szerint a globális válság mellett a globális összefogás is megjelent, az európai szakszervezetek felveszik a kesztyűt a „kaszinókapitalizmus" ellen.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a természetbeni juttatások megadóztatását az eddig megkötött béralkukba történő megengedhetetlen beavatkozásnak tartotta. Úgy vélte, ezzel legalább 3 ezer munkahely kerülhet veszélybe. Bírálta a nyugdíjrendszer igazságtalanságát, és kritizálta az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések kedvezményeinek megkurtítását is.

Az autonómok arra szólítják fel a kormányt, hogy április 24-ére hívja össze az Országos Érdekegyeztető Tanács ülését, és ismertesse programját.

A közszféra nevében Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szólalt fel. Azt mondta, ez a szféra a kormány "pofozógépe", minden megszorítást ezen a területen kezdenek, amit visszautasítanak, csakúgy, mint a négynapos munkahét gondolatát.

Az SZDSZ és az MDF távolmaradt

Ezt követően felolvasták a kormánynak címzett petíciót, amit később a Parlament VII-es kapujánál átadtak a kormány és a pártok képviselőinek. Az SZDSZ és az MDF politikusai nem mentek el, amire a tüntetők - miután a műsorvezető ezt közölte velük - hangos fújolással reagáltak.

A másfél órás rendezvény alapvetően békés volt, a tömeg gyorsan elhagyta a teret. A szónoklatok alatt egy kisebb incidens történt: a rendőrök megállítottak néhány ismert Kossuth téri tüntetőt, akik feltehetően szerettek volna bejutni a szakszervezetisek közé. Pár percen belül kisebb tömeg alakult ki körülöttük, de a bámészkodók kénytelenek voltak beérni egy igazoltatás látványával, így a csődület rövidesen feloszlott.

Az MSZP tárgyalna

Az MSZP szerint a szakszervezeteknek nemcsak joguk, hanem kötelességük is védeni a munkavállalók érdekeit, és a munkahelyek megőrzéséért való küzdelemben egy oldalon áll velük - mondta Nyakó István, a párt szóvivője

Az MSZP továbbra is nyitott a tárgyalások folytatására a szakszervezetekkel, és továbbra is elkötelezett abban, hogy a gazdasági válság hatása ellenére minél több kenyérkereső állást őrizzen meg. Ezt diktálja az ország érdeke, baloldaliságunk és a józan ész is - közölte Nyakó István.