Az MSZP-ben is tartanak Ficsortól

2009.04.18. 00:19 Módosítva: 2009.04.18. 07:50
Szakértői kormány ide vagy oda, végül a teljes MSZP-s vezérkar bement a válságkezelő struktúrába, legutóbb Ujhelyi István, aki a MEH államtitkára lesz. Így, vélekednek szocialista forrásaink, EP-bukta és válságkezelési népszerűtlenség miatt is csak nehezen lehetne lecserélni a vezetőséget. Persze akad, aki a kormánystruktúrán kívül erősíti a rendszert, például Puch Lászlóból pártigazgató lesz. Meglepetésre Szilvásy György államtitkár lesz, Boldvai László viszont mégsem.

Egy foghíj van már csak a kormányban: egyelőre nincs utódja a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium élére kiszemelt Vahl Tamásnak, a SAP Hungary egykori vezetőjének, akit a Gazdasági Versenyhivatal eljárásai miatt léptetett vissza Bajnai Gordon. Őt egyelőre, a helyettesítési rend szerint, az infrastrukturális miniszter Hónig Péter pótolja, úgyhogy a miniszteri gárda működőképes. És közben a háttérben alakul az államtitkári kar is. Eldőlt, hogy nem lesz az infrastrukturális tárca államtitkára a Tocsik-ügy korábbi vádlottja, Boldvai László, a posztot Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke tölti be.

A meghirdetett tervek szerint a válságkezelésben majd hatékony menedzserként fellépő Miniszterelnöki Hivatal csapata már felállt, ám ez is változott az utolsó pillanatban. Értesülésünk szerint a MEH államtitkára lesz a korábbi titokminiszter Szilvásy György is.

Ficsor nehezen vesz majd levegőt

Az új kancellária szikárabbá vált, ugyanis az éléről társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszternek igazoló Kiss Péter számos területet (például emberi jogi, kisebbségi, stb.) magával vitt. A tárcánál gyakorlatilag visszaállították a közigazgatási államtitkári posztot, így az apparátust és a végrehajtást a korábban is itt tevékenykedő Tordai Csaba vezényli, míg a politikai irányítás egy trióra hárul. Bajnai Gordon kabinetfőnökeként segít be Szigetvári Viktor, a miniszter Molnár Csaba, helyettese pedig államtitkárként Ujhelyi István, az MSZP alelnöke. Ez a csapat egészül ki Szilvásy Györggyel. (Az Index úgy tudja, Szilvásynak az oktatási tárca két államtitikári posztjának egyikét is felajánlották, azt azonban visszautasította.)

ficsor

Egyes információk szerint a team okkal számíthat Ficsor Ádám, Gyurcsány kabinetfőnökének tapasztalataira, igaz, legföljebb csak a háttérből, ugyanis az újsütetű titokminiszternek levegőt venni is alig lesz ideje, amíg kiismeri új munkakörét.

Ráadásul egy meglehetősen ellenséges környezetben kell boldogulnia. Az ellenzéki obstrukció a tisztség természetes velejárója, ám a kormánypárti környezet sem túl szívderítő. Az, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága nem támogatta, többek közt annak rovására írható, hogy az SZDSZ az utolsó pillanatig úgy tudta: államtitkárságként tagozódik be a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szervezete a MEH alá. És amikor már gyakorlatilag mindenben megállapodtak a liberálisok, a szocialisták és a kormánytárgyalók, akkor gurította be Bajnai Gordon Ficsor nevét. Márpedig az egykori kabinetfőnököt egyfajta Gyurcsány-klónként értelmezte az egykori koalíciós partner, akinek az a feladata, hogy tovább éltesse a Szilvásy György kialakította struktúrákat.

Erre a következtetésre egyébként a szocialista agyak is fogékonyak voltak, legalábbis a frakcióban és az elnökségben komoly vita kerekedett Ficsor jelölése kapcsán. Az MSZP vezérkarának keddi ülésén például Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre és Lamperth Mónika elnökhelyettesek, Katona Béla frakcióvezető-helyettes és Kiss Péter miniszter is azon az állásponton volt, hogy nem kellene erőltetni ezt a Ficsor dolgot, mondván: nincs hozzá elég tapasztalata, bedarálja a rendszer. Mások emlékezete szerint inkább generációs vitáról volt szó, ennek tudható be, hogy Ujhelyi István alelnök és Vadai Ágnes elnökségi tag védelmébe vette Ficsort (Mesterházy Attila reménybeli frakcióvezető pedig nem név szerint, hanem egészében helyeselte Bajnai kormánylistáját). Ám a fiatal politikusok arra hivatkoztak, hogy egy idősebb külsős sem boldogulna jobban a rendszerrel, ráadásul Ficsor kabinetfőnökként azért valamennyire ismerte az ügyeket.

Molnár Csaba nem bölény

01

Az Index információi szerint egyébként az elnökségi ülésen azt is nehezményezték, hogy nem valósult meg az a hallgatólagos ígéret, miszerint a szocialista bölények nem mennek be a kormányba, hogy fenntartható legyen a szakértői látszat. Erről a megállapodásról azonban a testület nem tudott, valószínűleg már csak azért sem, mivel egyértelmű volt, hogy Hiller István oktatási és Szekeres Imre honvédelmi, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter (és a többiek is) szerették volna megtartani széküket, ahogy már a Bajnai-kormány összeillesztésének kezdetén az is egyértelmű volt, hogy a nem is bölény, de megyei elnök Molnár Csabára is számít a kormányfő.

A jelek szerint talán Kiss ragaszkodott legkevésbé a bársonyszékhez, a múlt pénteken, amikor Bajnaival tárgyalt jövőbeni szerepéről, és úgy nézett ki, nem tudnak megállapodni, eljutott az Indexhez nyilatkozata, miszerint egyezség hiányában majd kívülről támogatja a kabinetet. Aztán a további tárgyalások eredményeképpen visszavonta búcsúját.

Ujhelyi mégis bement

A kabinet gründolásának utolsó napjáig a hat közül mindössze két pártvezető maradt ki az új struktúrából (amibe Lendvai és Mesterházy is egyértelműen beletartozik, hiszen ők biztosítják a párt és a frakció támogatását). A két ember Lamperth Mónika elnökhelyettes és Ujhelyi volt. Egy korábbi forgatókönyv szerint utóbbinak pártvonalon találtak volna feladatot: ő lett volna az EP-kampány politikai felelőse. Ami tagadhatatlanul hálátlan szerep, amikor a szocialisták zöme már úgy látja, legfeljebb 2-3 képviselőt delegálhat a párt az EP-be. Ezt végül megúszta Ujhelyi, a kampány pártpolitikai irányítása Lamperthre hárult.

Ujhelyi aztán mégis bemenet a kormányba, MEH államtitkárként (emlékeztetőül: korábban az önkormányzati tárcánál dolgozott együtt államtitkárként Bajnaival). Az Index információi szerint többek között ő kíván majd közvetítetni a kormány és a pártvezetés között, más források viszont arról szólnak, hogy ez Kiss kompetenciája.

ujhelyi istvan

Mindenestre az, hogy az egész vezérkar benn csücsül a kormányban egyfajta védekezési mechanizmusként is felfogható, ugyanis így megoszlik a felelősség, és egy csúfos EP-, illetve országgyűlési választási vereség után nehezebb kollektívan megszabadulni a vezérkartól. Ennek ellenére nem mindenki igyekszik a kabinetbe. Például a frakció hétfőn dönt arról, hogy ki legyen Lendvai Ildikó utódja. A frakcióvezetést pártelnökségre cserélő Lendvai Mesterházy Attilát ajánlotta utódjaként a képviselők figyelmébe, akik nagy valószínűséggel meg is választják. Az előrelépésével felszabaduló frakcióvezető-helyettesi helyre többen aspirálnak: ha elindul, akkor a legesélyesebb Veres János.

Akiről egyébként azt is beszélik, hogy a frakcióvezetőségért is ringbe szállhat. Mindenestre a jelölési folyamatban e poszt kapcsán a munkacsoportok 10:4 arányban Mesterházyt szerették jobban, illetve ez nem illene bele a meghirdetett „új, fiatal szereplők legyenek az MSZP arcai folyamtba". Az Index egyébként úgy tudja, Veres jelenleg is tárgyal Bajnaival egy FÁK országaival (volt szovjet tagköztársaságok egy része) fenntartott kapcsolatokat koordináló államtitkári posztról. Szintén nem a kabinetben folytatja Puch László, az infrastrukturális tárca államtitkára, aki ugyan kapott ajánlatot de nem élt vele. Puch vélhetően az MSZP pártigazgatójának igazol. És, vélekednek forrásaink, sikerrel rázhatja gatyába a szocialista szervezeteket, ugyanis egykori pártigazgatóként alaposan ismeri őket.