Módosították a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

2009.04.20. 18:52
A parlament hétfői ülésén megszavazták a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvények módosításról szóló indítványt. A törvénymódosítás szerint bejegyzett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt. A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2007-es törvényt tavaly decemberben semmisítette meg az Alkotmánybíróság.

Az Országgyűlés 199 igen, 159 nem szavazat és 8 tartózkodás mellett módosította a családjogi törvény bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges törvényeket.

Kiskorúak továbbra sem létesíthetnek élettársi kapcsolatot és a bejegyzett élettársak nem fogadhatnak örökbe sem. Érvénytelen a bejegyzett élettársi kapcsolat, ha bárkinek korábbi házassága vagy élettársi kapcsolata még érvényes.

A törvény módosítása alapján a bejegyzett élettárs köteles eltartani élettársának, a vele egy háztartásban élő kiskorú gyermekét, ha azt az ő beleegyezésével vitte a kapcsolatba. Élettársi kapcsolat elismeréséhez azonban nem kell bejegyzett élettársnak lenni. A törvény a kihirdetést követő második hónap első napján lép hatályba.