Olivér
4 °C
8 °C

Kizárták a Fideszből a hevesi polgármestert

2009.04.21. 14:54
Véglegesen kizárták a Fideszből Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét, aki Magyar Istvánnak, a Fidesz egri elnökének adta át a hevesi rendelőintézet működtetését. A Fidesz megyei elnöksége kifogásolta, hogy míg a párt megpróbálja önkormányzati kezelésben tartani az egészségügyi intézményeket, így például ellenezték, hogy a Hospinvest vegye át az egri kórházat, Csáki súlyosan megsértette a Fidesz alapszabályát.

A Fidesz országos választmányának elnöksége a párt Heves megyei elnökségének határozata alapján újra, és már véglegesen zárta ki a pártból Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét, tájékoztatott kedden a Fidesz Heves megyei elnöke.

A megyei elnökség azzal indokolta döntését, hogy a hevesi önkormányzat a Fidesz országos választmányának állásfoglalása ellenére egy magáncégnek adta át működtetésre a város rendelőintézetét, közölte Balázs József.

A megyei elnökség először múlt év júliusában döntött a kizárásról, a döntést azonban eljárásjogi hibák miatt meg kellett ismételni, miután Csáki fellebbezett a párt etikai bizottságánál, tette hozzá.

Korábban a megyei elnökség Csáki Zsigmond mellett kizárta Magyar Istvánt, a párt egri elnökét is, aki résztulajdonosa az Agria Ügyelet Kft.-nek. Ez a cég vette át a hevesi rendelőintézet üzemeltetését. Magyar István először szintén fellebbezett, majd önként hagyta ott a pártot. Decemberben azzal indokolta a lépést, hogy "elege lett a hercehurcából".

Csáki Zsigmond tagja a Heves megyei önkormányzat Fidesz-frakciójának is, amely erőteljesen ellenezte a Heves megyei kórház vagyonkezelésének átadását a pályázaton nyertes HospInvest Zrt.-nek. Korábban Magyar István is bírálta a tervezett funkcionális privatizációt.

Erre utalt eredeti határozatában a megyei elnökség is, miszerint "Csáki Zsigmond a Heves megyei önkormányzat képviselőjeként már a privatizáció kiírásának előkészítésénél is hangadóként lépett fel a megyei kórház privatizációja ellen." Közben a hevesi önkormányzat, jóváhagyásával pályázatot írt ki a helyi rendelőintézet működtetésére.

"Csáki Zsigmond ezzel a cselekedetével hiteltelenné tette a Fidesz törekvését is, ami országos szinten is állást foglal az egészségügy önkormányzati tulajdonban való tartása, a működtetés bújtatott privatizációjának elutasítása (...) mellett. (...) Cselekedetével a Szövetség alapszabályát, programját, értékeit, illetve jó hírét súlyosan sértő magatartást tanúsított" - indokolta döntését a megyei pártelnökség.

Csáki Zsigmond nem akarta kommentálni a döntést.

Az egri kórházat a szocialista vezetésű Heves megyei önkormányzattal kötött szerződés alapján november 1-je óta a HospInvest Zrt. működteti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?