Kizárták a Fideszből a hevesi polgármestert

2009.04.21. 14:54
Véglegesen kizárták a Fideszből Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét, aki Magyar Istvánnak, a Fidesz egri elnökének adta át a hevesi rendelőintézet működtetését. A Fidesz megyei elnöksége kifogásolta, hogy míg a párt megpróbálja önkormányzati kezelésben tartani az egészségügyi intézményeket, így például ellenezték, hogy a Hospinvest vegye át az egri kórházat, Csáki súlyosan megsértette a Fidesz alapszabályát.

A Fidesz országos választmányának elnöksége a párt Heves megyei elnökségének határozata alapján újra, és már véglegesen zárta ki a pártból Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét, tájékoztatott kedden a Fidesz Heves megyei elnöke.

A megyei elnökség azzal indokolta döntését, hogy a hevesi önkormányzat a Fidesz országos választmányának állásfoglalása ellenére egy magáncégnek adta át működtetésre a város rendelőintézetét, közölte Balázs József.

A megyei elnökség először múlt év júliusában döntött a kizárásról, a döntést azonban eljárásjogi hibák miatt meg kellett ismételni, miután Csáki fellebbezett a párt etikai bizottságánál, tette hozzá.

Korábban a megyei elnökség Csáki Zsigmond mellett kizárta Magyar Istvánt, a párt egri elnökét is, aki résztulajdonosa az Agria Ügyelet Kft.-nek. Ez a cég vette át a hevesi rendelőintézet üzemeltetését. Magyar István először szintén fellebbezett, majd önként hagyta ott a pártot. Decemberben azzal indokolta a lépést, hogy "elege lett a hercehurcából".

Csáki Zsigmond tagja a Heves megyei önkormányzat Fidesz-frakciójának is, amely erőteljesen ellenezte a Heves megyei kórház vagyonkezelésének átadását a pályázaton nyertes HospInvest Zrt.-nek. Korábban Magyar István is bírálta a tervezett funkcionális privatizációt.

Erre utalt eredeti határozatában a megyei elnökség is, miszerint "Csáki Zsigmond a Heves megyei önkormányzat képviselőjeként már a privatizáció kiírásának előkészítésénél is hangadóként lépett fel a megyei kórház privatizációja ellen." Közben a hevesi önkormányzat, jóváhagyásával pályázatot írt ki a helyi rendelőintézet működtetésére.

"Csáki Zsigmond ezzel a cselekedetével hiteltelenné tette a Fidesz törekvését is, ami országos szinten is állást foglal az egészségügy önkormányzati tulajdonban való tartása, a működtetés bújtatott privatizációjának elutasítása (...) mellett. (...) Cselekedetével a Szövetség alapszabályát, programját, értékeit, illetve jó hírét súlyosan sértő magatartást tanúsított" - indokolta döntését a megyei pártelnökség.

Csáki Zsigmond nem akarta kommentálni a döntést.

Az egri kórházat a szocialista vezetésű Heves megyei önkormányzattal kötött szerződés alapján november 1-je óta a HospInvest Zrt. működteti.