Magyarosi holttestének hazahozatalára gyűjtenek

2009.04.23. 17:42
A Magyar Vöröksereszthez fordult a Boliíviában lelőtt Magyarosi Árpád családja, hogy segítsenek hazahozni fiúk holttestét. Az ehhez szükséges többe ezer dollár előteremtésébe civilek is beszálnak. Szintén rokoni kérésére a Magyar Vöröskereszt, a nemzetközi szervezet segítségével annak is megpróbál utána járni, Tóásó Előd fogvatartási körülményei megfelelnek-e a genfi egyezmény előrírásainak.

Magyarosi Árpád barátai is segítenek a Magyar Vöröskeresztnek összegyűjteni a pénzt az erdélyi származású fiatalember holttestének hazahozatalához, mondta Harrach Gábor, a szervezet kommunikációs igazgatója. Ehhez ugyanis több ezer dollárra lenne szükség, amit a család nem tud kifizetni.

A múlt héten Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád édesanyja személyesen kereste meg a Magyar Vöröskeresztet, hogy segítsen előteremteni a gyermeke holttestének hazaszállításához szükséges pénzt. Harrach Gábor elmondta: ez egy kivételes helyzet, ezért humanitárius kötelezettségből azonnal az ügy mellé álltak. A kommunikációs igazgató hozzátette: fontos lenne, hogy a földi maradványok mihamarabb hazajussanak, ezért minden jó szándékú embert adományozásra kér. Magyarosi baráti köre is gyűjtést szervezett Szovátán, a szervezet velük is felvette a kapcsolatot. Az erdélyiek az összegyűlt pénzt elküldik a Vöröskeresztnek, majd egyben az édesanya számlájára utalják. Magyarosi Árpádot egyébként Budapesten szeretnék eltemetni.

A szervezetet megkereste a börtönben lévő Tóásó Előd nővére, Edit is, aki egy személyes családi üzenetet szeretne eljuttatni Bolíviába. Ilyen esetekben a Nemzetközi Vöröskereszt járhat el, ezért a magyar szervezet felvette velük a kapcsolatot, mondta a kommunikációs igazgató. A Nemzetközi Vöröskereszt egyébként a fogva tartás körülményeit is megvizsgálja, hogy minden megfelel-e a genfi egyezménynek.

Emlékeztetőül: a múlt héten Bolíviában kommandósok rajtaütöttek egy csoporton, amely a hivatalos verzió szerint merényletet tervezett az államfő ellen. A rajtaütés közben meghalt a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa Flores Eduardo és a romániai magyar Magyarosi Árpád. Szintén a merénylet-kísérlet miatt előzetes letartóztatásba helyezték Tóásó Elődöt. Közben a magyar Külügyminisztérium is felajánlotta a román hatóságoknak, hogy segít hazaszállíttatni Magyarosi Árpád holttestét, a Buenos Aires-i magyar nagykövet pedig Bolíviába utazott, hogy beszéljen az előzetes letartóztatásban lévő Tóásó Előddel.