A szakiskolások fele politika- és romaellenes

2009.04.24. 11:48
A szakiskolások fele borzalmasnak tartaná, ha romák költöznének a szomszédjukba, írja a heol.hu egy felmérésre hivatkozva, ami egy iskolai erőszak elleni projekt része.

A szakiskolások fele egyáltalán nem érdeklődik a politika iránt. A tanulók legkevésbé a politikai pártokban és a parlamentben bíznak. Ezzel szemben nagy a bizalmuk az Európai Unió és a rendőrség iránt. Az etnikai gondok is hangsúlyosak, a diákok fele tartaná borzalmasnak, ha melléjük költözne egy roma család, írja a heol.hu.

Minden negyedik tanuló kapcsolódik valamilyen sport-, illetve hobbi-szerveződéshez. A társadalmi kérdések körében bizonyultak a legérzékenyebbeknek a megkérdezett diákok. Az ifjúság problémái közül a szociális jellegűeket (szegénység, munkanélküliség) érzik a legfenyegetőbbnek.

Egyebek mellett ezek az elsődleges megállapításai annak a felmérésnek, amit a Társadalmi és állampolgári nevelés-oktatás a szakiskolában című projekt keretében végeztek több középiskolában, köztük egriekben is.

Kende Ágnes, a program elindítója úgy véli, az iskoláknak meg kell nyílniuk a szülők előtt, ezzel teremtve új közösségi színteret. A kezdeményezés a későbbiekben általános érvényű lehet.