Szili Katalin választási törvényt sértett

2009.04.24. 19:50
Az MSZP pécsi polgármester-jelöltjének választási plakátján Szilit az "Összefogás" jelöltjeként tüntették fel, pedig az azonos nevű egyesület az ellenfelét támogatja.

A pécsi választási bizottság pénteki határozatában helyt adott Kővári János beadványának. Az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke kifogásolta, hogy a közvilágítási lámpaoszlopokon megjelent plakátjain olvasható "...szavazzon az Összefogás jelöltjére!" szövegben az összefogás szó nagybetűvel íródott. Megítélése szerint ez olyan látszatot kelt, mintha Szili Katalin, az MSZP polgármester-jelöltje az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje is lenne a választáson.

A bizottság Szili Katalint és az MSZP-t eltiltotta a további jogszabálysértésektől. A határozat ellen három napon belül lehet fellebbezni. A választási bizottság szerint Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, mert a szó nagy kezdőbetűvel írásával olyan látszatot keltett, mintha egy ilyen nevű szervezet, mozgalom jelöltje lenne.

Csakhogy Pécsett a helyi politikában nincs az Összefogás Pécsért Egyesületen kívül más olyan szervezet, amelynek nevében az Összefogás szó szerepel. A grémium indoklásában szerepel, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület több fórumon is hangoztatta: a választási eljárás során nem Szili Katalint, hanem Páva Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatja. Ezen felül a választási bizottság szerint ezért az MSZP plakátja önmagában alkalmas a választók megtévesztésére.